Búcsút ültek Nagypeleskén

0
1498

A ködös és őszi időjárás ellenére ismét megtelt a nagypeleskei görögkatolikus templom, ahol egyházközségük és templomuk védőszentjének ünnepét ülték a falu hívei. A csütörtök délutáni szent liturgiára sokan érkeztek ünnepelni Szatmárnémetiből, Baktalórántházáról, Pátyodról, és a környékbeli falvakból. Az ünnepi szertartást Orosz Zoltán baktalórántházi parókus és nyíregyházi Caritas-igazgató vezette több szomszédos település áldozópapjának koncelebrálásával. Jelen volt id. Pallai Béla, a szatmári Szent Miklós-templom parókusa, valamint Kozsán István mikolai parókus és a Balázsfalvi Nagyérseki Törvényszék törvénybírója.

Prédikációjában a vendég meghívott kiemelte, mennyire fontos az angyalok szerepe a mai világban, és „valamiképpen mi is angyalok vagyunk, egymás őrangyalai, akik névtelenül és sokszor láthatatlanul teszünk jót embertársainkkal. Ha pedig az őrzőangyalokat számonkéri Isten feladatuk elvégzése után, hogy vigyáztak-e a rájuk bízott személyekre, talán mi nem leszünk számonkérve, hogyan vigyáztunk egymás üdvösségére? Sokszor figyelmen kívül hagyjuk az angyalok jelenlétét, pedig érdemes hozzájuk is imádkozni.”

A falu ékességének tartott és a görögkatolikusok által nagy becsben tartott Istenszülő-ikonhoz járultak

Feladatként a hívek lelkére kötötte, hogy este, lefekvés előtt mindenki imádkozza el az imakönyvből az őrzőangyalhoz intézett imádságot, legalább az ünnep napján. A templomi ünnepség végén a házigazda parókus megköszönte a jelenlévőknek, hogy milyen szép számban vettek részt a napján tartott ünnepségen, és szeretetlakomára hívta őket a templom előtti felújított parkolóba. A Peleskére zarándokolt híveknek és mindazoknak akik jelen voltak, beleértve a hazalátogató családtagokat is, ismét alkalmuk nyílt a falu ékességének tartott és a görögkatolikusok által nagy becsben tartott Istenszülő-ikonhoz járulni, valamint téglajegyet és kegytárgyakat vásárolni.

Kép és szöveg: Pallai Béla

MEGOSZTÁS