Átverték a nunciust a marosvásárhelyi hivatalosságok?

0
7026
Fotó: zi-de-zi.ro

Ahogyan korábban írtuk, május 31-én Miguel Maury Buendía bukaresti nuncius a katolikus iskolaügy kapcsán személyes tájékozódás miatt Marosvásárhelyen járt. A Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatóját, Székely Szilárdot kérdeztük az apostoli nuncius látogatásának esetleges következményeiről. Az intézményvezető így értékelt:

„Sajnos nem igazán tapasztalunk ebből semmit. Mi történt: nem olyan régen beszélgettem az Erdélyi Római Katolikus Státus ügyvezető igazgatójával, ő hívott fel telefonon, hogy a nuncius úr kérdezte, folyik-e az iratkozás. Ő úgy ment el innen, hogy úgy gondolta, itt rendeződnek a dolgok, mert olyan ígéreteket kapott. Ő (szerk.: Holló László) azt mondta neki (szerk.: a nunciusnak), hogy úgy tudja, nem. Akkor a nuncius enyhén szólva kiakadt, hogyhogy nem? Amikor ő itt járt, megígérték neki. Akkor hívott fel (szerk.: Holló László), hogy megkérdezze, ő tudja rosszul vagy a nuncius tudja rosszul. Nyilván én azt tudtam megerősíteni, hogy sajnos így van, nincs iratkozás. Még nem vonták vissza a rendeletet.”

Az igazgató hozzátette, úgy tűnik, hogy amikor valaki jön, vagy valamit meg kell oldani, akkor mindenki együttműködően kommunikál, de amikor konkrét lépésekről van szó, akkor „még mindig ez a patthelyzet, az idegek játéka” van.

Bizonytalan az ügy végkifejlete

„Én úgy látom, ez a személyes véleményem, hogy a nuncius részéről megvolt az akarat és megvolt a jó szándék, nyilván tájékozódott. Minket abban támogat, amiről itt beszélünk, hogy az iskola fennmaradjon, működjön, a beiratkozások folytatódjanak, és arra is kérte fel az illetékes szerveket, hogy ha valami jogi, adminisztratív probléma van, akkor azt oldják meg, és ne az iskolát szüntessék meg. Ebben a tekintetben sajnos mi a helyi szervek részéről előrelépést vagy pozitív elmozdulást nem tapasztaltunk” – tette hozzá Székely Szilárd.