(Folignói) Szent Angéla

Az itáliai Spoletói Hercegség Foligno nevű városában született 1248-ban nemesi családból. Szép külseje és származása miatt fiatalon férjhez adták, és hamarosan több gyermekes édesanya vált belőle. Emellett azonban hivalkodó életet élt, de valószínűleg egy ferences szerzetesprédikációja hatására világnézeti változáson ment keresztül. Pálfordulása után tisztaságot fogadott, és kezdett lemondani világias életmódjáról. Nem sokkal később váratlanul gyors egymásutánjában elhunyt édesanyja, férje és gyermekei. A magára maradt Angéla ekkor teljes egészében az aszkézis útjára lépettː minden vagyonát elajándékozta, és Szent Ferenc harmadrendjébe vonult. A lelki béke azonban nem jött el egybőlː Angéla sok testi betegségen, lelki sötétségen, aggodalmakon, másoktól való bántásokon esett át. Egy idő után azonban teljesen megváltozott élete, és a legenda szerint élete utolsó 12 évében az oltáriszentségen kívül más élelmet nem is vett magához. Gyakran látogatta a kórházakat, sok sebet kimosott és bekötözött, verítéket és könnyet törölt le, azonban társadalmi vagyonáról lemondó élete még ennél is nagyobb hatással volt kortársaira, hogy ők is igyekezzenek bűnbánatot tartani, vétkeiket elkerülni.

1309. január 4-én hunyt el 61 éves korában. Halálos ágyán így szólt a körülötte állókhozː Rátok hagyom minden vagyonomat örökségbe, azt a vagyont, ami az Úr Jézusnak is voltː a szegénységet, szenvedést, a megvettetéstː a krisztusi életet. Akik ezt az örökséget megbecsülik, azok az én gyermekeim, mert az Istenéi is. Ezek az örök életet is megnyerik. 

XII. Ince pápa iktatta a boldogok sorába 1701-ben. A szentek jegyzékébe csak Ferenc pápa vette fel hivatalosan 2013-ban.

Dátum

2022. január 04., kedd
Kategóriák