Magyar állami támogatás székelyföldi katolikus iskoláknak – FRISSÍTVE

0
1757

Kerekes László, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség segédpüspöke Soltész Miklós magyarországi országgyűlési képviselővel, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával tartott sajtótájékoztatót Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen január 27-én, adta hírül a Gyulafehérvári Érsekség.

Jó hírrel érkezett az egyházi elöljáró és a magyar kormány képviselője mindkét helységbe: a két székelyföldi helység katolikus egyházi tulajdonban levő iskolaépületeinek megújítását magyar állami támogatással kezdhetik, illetve folytathatják.

Székelyudvarhelyen folytatódik a Tamási Áron Gimnázium megújulása, amire Magyarország kormánya 720 millió forint támogatást nyújt. Ennek segítségével a főépület után megújul az elemi osztályokat befogadó melléképület is, és elkezdődik a kollégium tatarozása. A gimnáziumot jezsuiták alapították a tudományok művelésére és a kegyesség gyakorlására 1593-ban. Első alapítóként Vásárhelyi Gergely szerzetest, a rend egyik legképzettebb magyar tagját tartja számon a hagyomány. A többi egyházi iskolával etgyütt 1948-ban államosították, 2004-ben szolgáltatták vissza a Gyulafehérvári Érsekségnek azt a három ingatlant, ahol ma az időközben Tamási Áronról elnevezett gimnázium működik.

Gyergyószentmiklóson a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum újul meg a magyar kormány 245 millió forintos támogatásával. Az iskolaépületet Fogarasy Mihály püspök, a város szülötte 1876-ban építtette, a benne működő líceumra vonatkozó tervekről, tervezésről legutóbb 2021. december 23-án adtunk hírt.

„Néhány évvel ezelőtt láttuk, hogy a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum épületén mennyi mindent kell helyreállítani, ezért többütemű támogatást határoztunk el. Első ütemben 68 millió forintos támogatást nyújtottunk, aminek köszönhetően már valósulhattak meg fontos munkálatok, többek között a pince rendezése és a tetőtér szigetelése. Ez a beruházás most folytatódhat” – hangsúlyozta Soltész Miklós, a magyar miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki átadta Kerekes László segédpüspöknek az egyházi tulajdonban lévő gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceum épületének felújítását támogató okiratot.

Nagy öröm számunkra, hogy megtörtént a támogatói okirat átadása – hangsúlyozta Keresztes Zoltán, a Szent István templom plébánosa, aki a hivatalos pillanatok levezetését is magára vállalta.

Ezúttal 245 millió forintos támogatást hagytak jóvá, amiből az épület homlokzatának felújítása, a nyílászárók és a teljes tetőszerkezet cseréje történhet meg. A munkálatok az időjárás kedvezőbbre fordulását követően, már tavasszal elkezdődnek.

Keresztes Zoltán plébános elmondta, hogy további támogatásokra is szükség lesz ahhoz, hogy teljesen megújulhasson az iskola. „A továbbiakban a teljes belső és külső felújítás, a villanyhálózat és a berendezés cseréje is tervben van, ilyen nagyméretű munkálatok nem voltak azóta, hogy az épület 1938-ban elnyerte jelenlegi formáját” – mondta a Szent István templom plébánosa.

Kerekes László segédpüspök kiemelte, hogy a gyulafehérvári főegyházmegye életében is fontos ez a lépés, és példásnak nevezte az anyaországi egyházi iskolák felújítását és ezáltal a keresztény és magyar értékek megerősödését. „A főegyházmegye prioritásai közé tartozik az értékre való nevelés, ezért egyházi iskolában gondolkodunk, mert fontosnak tartjuk a gyermekeket keresztény szellemben oktatni” – hangsúlyozta a segédpüspök.

Bende Sándor parlamenti képviselő kihangsúlyozta, hogy saját erőből nem lehetne ilyen nagyméretű beruházást megvalósítani, és a román kormánytól nehéz ilyen munkálatokra támogatást szerezni.
Csergő Tibor András, Gyergyószentmiklós polgármestere felelevenítette, hogy az épületben egykor leánynevelő intézet volt, majd az államosítást követően a Gyergyói-medence és Székelyföld egyik fontos szakoktatási központjává vált. A tulajdonjogot visszakapta a katolikus egyház, és a városvezető szerint a cél, hogy a vallási nevelés mellett minőségi szakoktatás lehessen itt. A szakoktatás fontosságát emelte ki Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is. „Sokszor nem tudatosul bennünk, de ez Székelyföld egyetlen olyan egyházi tulajdonban lévő iskolája, amely szakközépiskolaként működik. Az elmúlt időszakban Gyergyószéken is nagyon sok gazdaságfejlesztési program indult el, ezért szakemberekre lesz szükség” – mondta Barti.

Barabás Orsolya