Meghallgatás: közzétették az idei kommunikációs világnapi üzenetet

0
1639

A párbeszédhez elengedhetetlen a meghallgatás: ez a 2022-re kiválasztott kommunikációs világnapi üzenet lényege. A társadalmi kommunikáció világnapjára írt üzenetében Ferenc pápa arra hívja fel a figyelmet, hogy a meghallgatás az emberi kommunikáció nélkülözhetetlen első lépése, a szeretet egyik dimenziója.

Miután tavaly a valóság meglátására és másoknak való közvetítésére összpontosított, Ferenc pápa a kommunikáció világnapjára írt 2022-es üzenetében a meghallgatást emelte ki, amely szerinte „döntő fontosságú a kommunikáció nyelvtanában, és a valódi párbeszéd feltétele”. A pápa megjegyezte, hogy az emberek gyorsan elveszítik egymás meghallgatásának képességét, ugyanakkor a hallgatás új fejlődésen megy keresztül, különösen a kommunikáció új formái miatt. Ezek a tendenciák azt mutatják, hogy „a hallgatás még mindig alapvető fontosságú az emberi kommunikációban”.

Szívvel hallgatni

Az idei üzenet címe: „Hallgatás a szív fülével”, szívvel hallgatás: ez arra hív, hogy elgondolkodjunk azon, hogy a hallgatás többről szól, mint pusztán a hallás érzékéről. Az igazi hallgatás a valódi kapcsolatok alapja, Isten és az emberiség közötti kapcsolat alapja. A pápa Szent Pált idézi: „a hit hallásból fakad”. Valóban, „a hallgatás megfelel Isten alázatos stílusának”, aki a beszéd által nyilatkoztatja ki magát, és azáltal, hogy meghallgatja az embereket, a férfiakat és nőket, a párbeszédben partnereiként ismeri el őket. Az emberek arra hivatottak, hogy „ráhangolódjanak, hajlandóak legyenek hallgatni”, mivel Isten a szeretet szövetségére hívja őket. Alapvetően — mondta a pápa — „a meghallgatás a szeretet egyik dimenziója”.

A jó kommunikáció feltétele

Sok kapcsolatból azonban hiányzik az igazi kommunikáció, a párbeszéd versengő monológokká válik, ahol a két fél nem hajlandó meghallgatni egymást. Ez manapság még a közéletben is nyilvánvaló, ahol az emberek gyakran „elbeszélnek egymás mellett”. Ferenc pápa azonban hangsúlyozza, hogy „a meghallgatás a párbeszéd és a jó kommunikáció első, elengedhetetlen összetevője”. Meghallgatás nélkül — mondta — nincs jó újságírás; az újságíróknak sok hangot meg kell hallaniuk és hallgatniuk, hogy biztosítsák az általuk közvetített információk „megbízhatóságát és komolyságát”. A hallgatás — folytatta — lehetővé teszi az emberek számára, hogy gyakorolják a megkülönböztetés művészetét, azt a képességet, hogy „eligazodjunk a hangok szimfóniájában”.

Meghallgatás az egyházban

Az egyházban is „nagy szükség van arra, hogy halljuk és meghallgassuk egymást” — mondta a pápa, hozzátéve: „Időnk odaadása az emberek meghallgatására a szeretet első számú cselekedete”.

Utalva a folyamatban lévő szinódusi folyamatra, imát kért, „legyen ez nagyszerű alkalom arra, hogy meghallgassuk egymást”. Az egyházban való közösséget kórushoz hasonlítva a pápa azt is leszögezi: „az egység nem egyformaságot, egyhangúságot feltételez, hanem a hangok sokaságát és változatosságát, polifóniát”. „Ugyanakkor a kórusban minden egyes hang úgy énekel, hogy közben figyel a többi hangra, és az egész harmóniájához viszonyul, ahhoz alkalmazkodik”.

A szentatya így fejezi be üzenetét: „Annak tudatában, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely előttünk alakult és magába foglal minket, újra felfedezhetjük a szimfonikus egyházat, amelyben minden egyes ember a saját hangján énekelhet, a többiek hangját ajándékként fogadja, azzal a tudattal, hogy így tud megszólalni az a teljes harmónia, amelyet a Szentlélek komponál”.

Christopher Wells, Vatican News

Fordította és összeállította Bodó Márta