Benyik György Pro Unitate in Christo díjas

0
1216
Kép forrása: Tiszántúli Református Egyházkerület (ttre.hu)

Benyik György szegedi római katolikus plébánost, teológiai tanárt, katolikus kulturális folyóiratunk, a Keresztény Szó szerzőjét tüntették ki a református Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány Pro Unitate in Christo (A Krisztusban megélt egységért) díjával. Az elismerést január 23-án este, a debreceni református Nagytemplomban, az ökumenikus imahét záró rendezvényén adta át Fekete Károly tiszántúli református püspök és Kustár Zoltán, kuratóriumi elnöke – közölték a szervezők az MTI-vel.

Benyik György a Szegedi Biblikus Konferencia 1989-es megalapításával, folyamatos szervezésével hosszú időn át és jelentős mértékben járult hozzá a magyarországi katolikus és protestáns egyházak közötti teológiai párbeszédhez, egymás kölcsönös megismeréséhez és megbecsüléséhez, minden évben találkozási fórumot kínálva a magyarországi és a határon túli bibliatudósok számára.

Már 1989-ben, az első összejövetel kapcsán felmerült a kérdés, hogy nyisson-e a konferencia a többi felekezet felé. Benyik György a nyitás mellett döntött: a szegedi rendezvénysorozat ezzel a bibliatudomány magyar nyelvű művelői számára az ökumenikus találkozás és a felekezetközi párbeszéd legfontosabb fórumává vált. Az előadók között sorra jelentek meg nyugat-európai és magyar protestáns teológusok, határainkon innenről és túlról, és tapasztalhatták meg a konferencia ökumenikus nyitottságát, testvéries hangulatát, és folytathattak a Szentírás kapcsán érdemi felekezetközi diskurzust.

Fotó: Tiszántúli Református Egyházkerület



A szervezők közleménye emlékeztet: a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány kuratóriuma 2018 novemberében alapította a Pro Unitate in Christo díjat és fogadta el a díj adományozásának rendjét. A díj neve magyar fordításban: A Krisztusban megélt egységért. A díj létrehozásának elsődleges célja az ökumenikus, felekezetközi párbeszéd szimbolikus elősegítése volt magyaországi és nemzetközi vonatkozásban, mindenekelőtt a római katolikus és a református egyház között.

Az évente egy személynek adományozható díjat eddig Kránitz Mihály római katolikus teológusnak, a Pázmány Péter Katolikus egyetem professzorának, és Bóna Zoltán református lelkésznek, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) volt főtitkárának, a Theologiai Szemle szakfolyóirat főszerkesztőjének ítélték oda – jelezték a közleményben.

Forrás: MTI

MEGOSZTÁS