Szent Iréneuszt az egyetemes egyház doktorának nyilvánították

0
861

Ferenc pápa január 20-án audiencián fogadta Marcello Semeraro bíborost, a Szentté avatási Kongregáció prefektusát. A szentatya engedélyezte az egyházdoktori titulus adományozását az egyháztanítónak, valamint három hősies erényt elismerő dekrétum kihirdetését. Ferenc pápa egyházdoktorrá nyilvánította a 2. században élt Lyoni Szent Iréneuszt, a kelta és germán népek apostolát, az erről szóló dekrétumot január 21-én tette közzé a Szentszék.

Ferenc pápa január 20-án elfogadta a Szentté avatási Kongregáció bíborosi és püspöki plenáris ülése által megfogalmazott véleményt, amellyel az egyetemes egyház doktora címet adományozták Szent Iréneusz lyoni püspöknek, a korai keresztény egyháztanítónak, aki a mai Törökország területén található Szmirnában született 130-140 körül és 202-ben Lyonban halt meg.

A Ferenc pápa által jegyzett, január 21-iki keltezéssel megjelent dekrétum szerint Lyoni Szent Iréneusz püspöki szolgálatot gyakorolt Nyugaton, lelki és teológiai hidat képezett a keleti és a nyugati keresztények között. A neve, Iréneusz azt a békét hangsúlyozza, ami az Úrtól származik és ami kiengesztelődéshez vezet, újra egységet teremt. Ezen okoknál fogva, megismerve a Szentek Ügyeinek Kongregációja véleményét, a pápa apostoli hatalmánál fogva egyházdoktorrá nyilvánította „Doctor unitatis”, azaz az egység doktora titulussal.

A 2. században élt püspök egyházatyaként való elismerésének szándékáról tavaly október 7-én beszélt Ferenc pápa, amikor a Szent Iréneusz nevét viselő ortodox-katolikus vegyes munkacsoportot fogadta. Így fogalmazott: „Szívesen nyilvánítom majd egyházdoktorrá a doctor unitatis, az egység doktora címmel.”

Akkor is hangsúlyozta, akárcsak a dekrétumban, Szent Iréneusz híd szerepét a keleti és nyugati keresztények között lelki és teológiai téren egyaránt, valamint azt, hogy a béke missziójára utal görög eredetű neve: az Ειρηναίος (Eirenaiosz), melynek jelentése: béketeremtő. „Ez nem az érdekegyeztető megállapodás, hanem Jézus békéje. Kedves barátaim, Isten segítségével munkálkodjatok azon, hogy ledöntsétek a válaszfalakat és hidakat emeljetek a szeretetközösségnek” – biztatott akkor a szentatya.

Január 21-én a pápa elfogadta három dekrétum kihirdetését is, amelyek hősies erények elismerésére vonatkoznak: jóváhagyta Isten szolgája Francesco Saverio Toppi kapucinus, pompei érsek hősies erényeit, aki 1925. június 26-án született az olaszországi Bruscianoban, majd 2007. április 2-án hunyt el Nolában. Jóváhagyta továbbá Isten szolgája Maria Teresa De Vincenti hősies erényeit, aki a Jézus és Mária Szent Szívei Kongregáció alapítója. Maria Teresa nővér 1872. május 1-jén született az olaszországi Acriban, ahol 1936. november 23-án hunyt el. Végül Ferenc pápa jóváhagyta Isten szolgája Gabriella Borgarino hősies erényeit, aki az Isteni Szeretet Leányai Kongregáció tagja volt. 1880-ban született az olaszországi Boves-ben, majd 1949. január 1-jén hunyt el Lusernaban.

Forrás: Vatican News/Magyar Kurír

Fotó: Vatican News