A magyar kultúra napjára készülnek

0
897

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Szatmárnémetiben Egycsillagú égbolt címmel január 21-28. között szerveznek programsorozatot, olvasható a szervező, az Ady Endre Társaság programfüzetében. Az erdélyi magyar színházak előadásokkal, kiállításokkal és könyvbemutatókkal ünneplik a magyar kultúra napját, amelynek alkalmából egyes településeken egyhetes rendezvénysorozatot is tartanak, tudósított az MTI.

Szatmárnémetiben, ahol színházi előadások, képzőművészeti kiállítások, koncertek lesznek, az Ady Endre Társaság 15. alkalommal szervezi az eseményt, a programsorozat címe Egycsillagú égbolt, fő témája a szülőföldön maradás. A rendezvények január 21-től 28-ig tartanak, a nyitóeseményt a szatmári püspökségen tartják pénteken, január 21-én délután 5 órakor: Csókay András idegsebész Istenhit nélkül nem sikerült volna címen tart el előadást.

A magyar kultúra napján, szombaton nyílik Józsa Judit kerámia- és szobrászművész kiállítása, Tóth Páll Miklós színművész, az Ady Endre Társaság elnöke Boldogasszony és Mária Ady költészetében címen előadóestet tart, Nédó Olga hegedűművész gálakoncertet ad, január 23-án, vasárnap pedig a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház előadásában Sütő András Advent a Hargitán című darabját láthatják a szatmárnémeti nézők.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Liszt Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának szervezésében január 22-én szabadtéri kiállítás lesz a színház előtt, a több napon át látható kiállítás címe Tóték Székelyföldön, majd a Bocsárdi László által rendezett Tóték című előadást játssza a társulat. Az érdeklődők az Örkény darabjából 1969-ben Fábri Zoltán által rendezett Isten hozta, őrnagy úr! című legendás film hanganyagát is hallhatják.

A nagyváradi Szigligeti Színház január 18. és 26. között Bihar megye több településén ünnepli a magyar kultúra napját. Egyebek mellett bemutatják Dobos Imre életútinterjú-kötetét. Január 21-én Székelyhídon vendégszerepel a Szigligeti Társulat nagysikerű előadása, a Lila ákác. Január 22-én a nagyváradi közönség Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét tekintheti meg Anca Bradu rendezésében.

Január 23-án az Aradi Kamaraszínházban a Gyulai Várszínház Mi lennék nélküled? című előadását tűzték műsorra, amelyet Szilágyi Enikő írt, rendezett és ad elő.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház január 21-én Neil Simon Furcsa pár című előadását játssza Lendvai Zoltán rendezésében a magyar kultúra napja alkalmából.

Kolozsváron Kicsid Gizella Késő kegyelem című Pilinszky-estjét tűzte műsorra a magyar színház, zongorán közreműködik Horváth Zoltán, a rendezvény partnere Magyarország kolozsvári főkonzulátusa.

MEGOSZTÁS