A remény zarándokai: elkezdődtek a 2025-ben esedékes szent év előkészületei

0
1441
Ferenc pápa 2015-ben az irgalmasság rendkívüli szent éve megnyitásakor kitárta a Szent Péter-bazilika kapuját

Huszonöt évente szokás jubileumi évet hirdetni egyházunkban, amely alkalom a híveknek a megtérésre, életük Isten felé fordítására, teljes bűnbocsánat elnyerésére. Legutóbb az új évezredre készülve tartottunk szent évet 2000-ben. 2015-re pedig Ferenc pápa rendkívüli jubileumot hirdetett az irgalmasság jegyében. 2025-ben a remény zarándoklatára hívnak Rómába.

Az Új Evangelizáció Elősegítéséért Felelős Pápai Tanács elnöke szerint a pápát elsősorban az foglalkoztatja, hogy a 2025-ös jubileumi évet a lehető legjobban készítsék elő. Rino Fisichella érsek január 3-án járt ezügyben Ferenc pápánál audiencián és azt követően elmondta, hogy a találkozó során a pápa jóváhagyta a közelgő jubileumi év jelmondatát amely – mint mondta – két, Ferenc pápa pontifikátusa szempontjából kulcstémát összefoglaló szóból áll. Így hangzik: A remény zarándokai. Fisichella érsek kijelentette, hogy mint minden jelmondat esetében, ez is az egész jubileumi év lényegét próbálja tömöríteni.

Nagyon sok munka vár még ránk ebben a két évben – mondta, utalva különösen az általa vezetett dikasztériumra, amely az esemény szervezéséséért felelős. A munka már megkezdődött, de “még várom a pápa további jelzéseit” –tette hozzá Fisichella érsek. Az egyik prioritás a zarándokok és a hívek fogadása, a szent év során nagyszámú zarándokot várnak Rómába – abban a reményben terveznek, hogy a következő két évben az egészségügyi helyzet már nem befolyásolja úgy a tevékenységeket, mint teszi azt ma. Megerősítette, hogy „Róma önkormányzatával, a Lazio régió hatóságaival és az olasz kormánnyal” teljes egyetértésben dolgoznak, hogy minden biztonságosan történhessen, s a város a lehető legjobb módon tudja a látogatókat fogadni.

A 2025-ös jubileumi év követi a szokást, amely szerint 25 évente tartanak ilyen évet. A legutóbbi, a Ferenc pápa által kezdeményezett 2015-ös rendkívüli jubileumi év volt az irgalmasságnak szentelve. A legutóbbi rendes jubileumi évet 2000-ben tartották az új évezredre készülve.

A jubileumi szent év különleges kegyelmi év, amelyben az egyház a híveknek lehetőséget nyújt a teljes bűnbocsánat elnyerésére. Hagyományosan közvetlenül karácsony előtt kezdődik és a következő évi epifánia ünnepén ér véget. A pápa a szent évet a Szent Péter-bazilikában a szent kapu megnyitásának szertartásával kezdi el. Ezt követően a többi pápai bazilika – a Lateráni Szent János, a Falakon kívüli Szent Pál és a Santa Maria Maggiore – szent kapuit is megnyitják, és azok nyitva maradnak a jubileumi év végéig.

Forrás: Linda Bordoni/Vatican News

Angolból fordította és szerkesztette Bodó Márta