Slachta Margit, a boldog politikus

0
1634

Az első magyar női politikus, parlamenti képviselő, Slachta Margit munkássága és tevékenysége meghatározó volt Magyarországon és Erdélyben egyaránt, fontos megismerkedni vele, ezért hívták meg január 11-én a Szociális Testvérek Társasága Erdélyi Kerületének elöljáróját, dr. Homa Ildikót az RMDSZ Nőszervezete tagjai. Az erdon.ro hasábjain Ciucur Losonczi Antonius számolt be az interaktív „kerekasztal-beszélgetésről”, amely a Zoom online felületen zajlott. A rendezvény aktualitását az adta, hogy Slachta Margit hamvait néhány hete temették újra Budapesten.

Hogyan lett egy szerzetesnőből az első női parlamenti képviselő? „Slachta Margit a 20. század derekán tevékenykedett a női jogok védelméért. Az általa alapított Keresztény Női Tábor nevű párt politikai és közéleti prioritása a nő- és gyerekvédelem volt, olyan értékeket képviselt, amelyek számunkra is lényegesek. Elsősorban Magyarországon volt jelentős a tevékenysége, de Erdélyben is kiemelkedő szerephez jutott. Érdemes megismerni ezt a mozgalmi múltat, mely inspiráló lehet számunkra is” – indokolta a rendezvény megszervezését Biró Rozália, az RMDSZ nőszervezetének országos elnöke. A meghívott előadó dr. Homa Ildikó klinikai pszichológus, a Szociális Testvérek Társasága erdélyi kerületi elöljárója prezentációjában bemutatta: Slachta Margit Magyarországon kiharcolta azt, hogy a nők választóvá és választhatóvá váljanak, számos törvényjavaslatát fogadták el a család- és nővédelemre vonatkozóan. 

A Szociális Testvérek Társasága tagjai Erdélyben, Romániában nem vállaltak politikai szerepet, de számos olyan kezdeményezésük volt, amelyek a RMDSZ nőszervezete számára jelenleg is fontosak. Például megakadályozták, hogy a nagyvárosokban munkát kereső cselédek erőszak áldozataivá váljanak, küzdöttek a leánykereskedelem ellen, felkarolták, tanították és elhelyezték a munkát kereső cselédlányokat – munkaközvetítői irodát hoztak létre Bukarestben, Csíksomlyón szülészetet működtettek, a leányanyákra is figyeltek, az újszülötteknek kelengyecsomagot állítottak össze. A hagyományok megőrzéséért bábáskodtak az Ezer Székely Leány Mozgalom létrejötténél, kézimunkázni is tanították a lányokat. „Mi adott végül is Slachta Margitnak boldogságot? A belső újjászületés, melynek forrása a Szentlélek. A hit Istenben, bizalom az ő törvényeiben; a remény a megváltott ember jóságában és a változásra való képességében; a szeretet, azaz hogy az adni, a mindenki iránti szeretet mindig többlettel jár” – fogalmazott dr. Homa Ildikó.