Egyházban, aktívan. Együtt a szinódusi úton

4
2207

Arra vagyunk hivatottak, hogy aktív részesei legyünk az egyház életének — ezzel a mottóval tartott képzést a gyulafehérvári főegyházmegye szinódusi munkacsoportja a szinódus egyházmegyei szakaszának animátorai számára. A képzésre meghívást kaptak mindazok, akik tervezik, hogy aktívabban részt vegyenek a kisközösségük életében, és vállalják egy helyi szinodális kiscsoport szervezését és vezetését. Zoom felületen, két egymásra épülő modulban zajlik a képzés, amelynek első modulját tartották meg január 10-én, 73 animátor részvételével.

A résztvevők többsége tájékozódott már a szinódusról, és konkrét elvárásokkal, elszántsággal jött a képzésre: többnyire pontosabb információkat, a szinodalitás fogalmának tisztázását, új módszereket, impulzusokat akartak kapni, és útmutatást abban, hogyan tudnák megszólítani és konstruktív együtt-gondolkodásra ösztönözni a közösségeket. Ugyanakkor hitbeli növekedést, fejlődést is reméltek a képzéstől.

Az első modul keretében Szőcs Csilla, a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség munkatársa a szinódusi folyamatot mutatta be, a fontosabb fogalmakat tisztázta és az egyházmegyei munkacsoport által készített munkaanyagokat ismertette.

Homa Ildikó sss, klinikai pszichológus a hiteles meghallgatásról és a személyes motiváció fontosságáról beszélt a résztvevőknek.

Molnár Izabella, az egyházmegyei pasztorális iroda munkatársa a helyi szinodális találkozók szervezéséhez adott praktikus ötleteket: hogyan szólíthatjuk meg az egyháztól eltávolodott híveket, hogyan érhetjük el a lehető legszélesebb körű részvételt, mire figyeljünk a csoporttalálkozók során, hogyan vezessük hatékonyan a kiscsoportos megbeszélést.

A résztvevők minden téma után leírhatták a csevegőbe a kérdéseiket és a reflexióikat, egyrészt az előadók számára visszajelzésként, másrészt saját maguk számára megerősítésként. Részt vettek egy online ötletbörzében is, arra adva választ, hogy miként szólítanák meg azokat, akik nem gyakorló keresztények.

Az előadók arra biztatták a résztvevőket, hogy a következő hetekben szervezzenek a közösségükben egy-egy csoportot, ahol elindítják a konzultációs folyamatot. A második modulban pedig már konkrét tapasztalataikat oszthatják meg, és felmerült kérdéseikre, problémáikra kereshetnek megoldásokat.

A képzés második modulját a sok jelentkezőre való tekintettel megduplázzák a szervezők: a csoport egyik fele számára január 31-én, a másik fele számára február 7-én tartják meg ugyancsak zoom alkalmazásban.

A képek a szinódusi munkacsoport munkafüzetéből valók, illetve az online képzési alkalomkor készültek

4 HOZZÁSZÓLÁSOK