Ferenc pápa az Európai Parlament elhunyt elnökére, David Sassolira emlékezik

0
1170
Ferenc pápa 2021 nyarán David Sassolival a Vatikánban. Fotó: Vatican News/Vatican Media

A közjó és a szegények szolgálatában állt – írja róla táviratában a pápa, amelyet a 65 éves korában január 11-én, kedden elhunyt olasz politikus, az Európai Parlament (EP) elnökének halála miatt küldött David Sassoli családjának. A keresztény remény és szeretet hatotta át lelkét, ugyanakkor intézményes munkáját is nagyra becsülték.

Kedden reggel Roberto Cuillo, az EP-elnök szóvivője Twitter-üzenetben jelentette be, hogy Sassoli kedden 1 óra 15 perckor halt meg az olaszországi Friuli-Venezia Giulia régióban található Aviano település kórházában. Ferenc pápa rövid táviratban méltatja az újságíró, illetve európai politikus kvalitásait. Az özvegynek címzett üzenetét a szentszéki államtitkár, Pietro Parolin bíboros látta el kézjegyével. A pápa lelki közelségéről biztosítja a családot a gyász idején, és őszinte részvétét nyilvánítja az Olaszországot és az egész Európai Uniót ért veszteség miatt. A szentatya osztozik Alessandra Vittorini, az elhunyt felesége és két gyermekük, Livia és Giulio gyászában.

Ferenc pápa úgy emlékezik az olasz politikusra, mint hívő emberre, aki a remény és a szeretet jegyében élt. Emellett szakavatott újságíró volt és az európai intézményeknél folytatott munkáját is nagyra becsülték. Nyugodt és tiszteletteljes embernek ismerték, aki közjogi felelősségét a közjó érdekében tisztességesen és nagylelkű odaadással vállalta. Éleslátóan és szenvedélyesen elkötelezte magát az európai közösség szolidáris dimenziójáért. Ez a látásmódja különösen a legutolsók iránti gondoskodásában fejeződött ki. Üzenete végén a pápa imáiról és áldásáról biztosítja a hozzátartozókat, és az Úr vigasztalásáért fohászkodik az elhunytat gyászolók számára.

Forrás: Gedő Ágnes/Vatican News