Amiről nem beszélünk

0
1397


Elkezdődött az új év, s vele számtalan új lehetőség – gondoljuk magunkban, ha optimistább természettel áldott meg a Teremtő. Sírva vigad a magyar – szokták hangoztatni, s nekem mindig sérti a fülem (is). Jobb szeretek pozitívan állni a dolgokhoz, még ha ez néha csak gondolatban sikerül is. Olyan jól hangzik. Hát még ha sikerül(ne) tettekre is váltani!

Azt hisszük, aki mindig pozitív, annak fenékig tejfel az élete. Gondolom, mindannyian ismerünk idős néniket, akár bácsikat is, akiket igazán megropogtatott az élet, mégis vidámak, derűsek, sosem csak a rosszra koncentrálnak. Olyanok, akiket szívesen hallgat órákig is az ember, nem unja a régi történeteket akár többedszerre sem hallgatni.

Ismerek olyanokat is, akikről néha magam sem értem, miből merítenek erőt elviselni azt, amivel nap mint nap szembe kell nézniük. Ismerünk például olyanokat, akik elmondják, nagyon jó ember volt a drága, megboldogult férjük, csak hát azért néha eljárt a keze. Ismerjük a mondást: Pénz számolva, asszony verve jó. Sajnos elég sokan be is tartják, gondoljunk csak azokra a hírekre az elmúlt évből, amikor arról tudósítottak: nők haltak bele a családon belüli bántalmazásba.

Sok időst épp a gyereke bántalmaz, s vannak olyan nők is, akik időről időre nekimennek valami rejtélyes bútordarabnak a lakásban, s bekékül, bezöldül itt-ott. Szemérmesebb ismerősök észre sem veszik inkább, hisz magánügy – gondolják magukban.
A legtöbb ilyen esetről nem is szereznek tudomást a hatóságok, csak esetleg egy-két jó barát(nő), aki hallgat, mást úgy sem tehet. Mert vannak dolgok, amikről nem beszélünk, nyilvánosan legalábbis. Mert mit szól a falu, az ismerősök? Ki hiszi el egyáltalán?

Ferenc pápa január 1-jén ünnepélyes szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilikában Isten anyjának főünnepén, a béke világnapján. Beszédében a nők szerepéről elmélkedett, s mivel az új év Mária jegyében kezdődik, Ferenc pápa arra biztatott mindenkit, tegyen nagyobb erőfeszítést annak érdekében, hogy az anyákat, a nőket jobban védjék és óvják: „Mennyi erőszak van a nők ellen! Ennek véget kell vetni! Egy nő bántalmazása Isten gyalázása, aki egy nőtől vette fel az emberséget, nem egy angyaltól, nem, közvetlenül egy nőtől!”

A berögzült rossz szokásokat, cselekvéseket nem tudjuk szóban, egy csapásra megváltoztatni. Az új év új lehetőségek sokaságát is rejti magában. Rajtunk múlik, mit hozunk ki belőle. Elhatározhatjuk például, hogy kevesebb verbális agressziót alkalmazunk az előttünk álló évben – a „jól megmondjuk a véleményünket” helyzetekben gondoljunk egy percre Ferenc pápa intésére. Ha legalább szavainkkal nem bántunk másokat, már nem csak azzal maradunk: a szó elszáll.

Fotók: Pixabay, Vatican News