Székelyföldi Betlehemes Találkozó: idén már a hetediket tartották

0
1669
Fotó: Székely Hírmondó

Idén Kézdiszentlélek adott otthont a Székelyföldi Betlehemes Találkozónak. A község művelődési háza megtelt érdeklődőkkel, Hargita megyéből hét, Kovászna megyéből két csapat vett részt az idei rendezvényen. A Székely Hírmondó cikkezett az újjáéledő hagyományról.

Advent harmadik vasárnapján tartották a hetedik Székelyföldi Betlehemes Találkozót. Az összegyűlt kilenc csoport mutatta be a településükön ismert betlehemes játékot. Érkeztek gyerekek és felnőttek egyaránt Gyergyóditróból, Csíkborzsovából, Szentegyházáról, Csobotfalváról, Csiktapolcáról, Kászonból, Csíkszentdomokosról és Csíkszentkirályról. Korábban Székelyudvarhelyen, Szentegyházán és Csíkszeredában szervezték meg a találkozót, később csatlakozott Gyergyóditró, idén pedig Kézdiszentlélek adott otthon a betlehemes csoportok bemutatkozásának. A jeles esemény nyolc órakor szentmisével kezdődött a helyi római katolikus templomban, amelyre minden csoport felöltözve érkezett, ezt követően a betlehemesek a kultúrotthonba vonultak, ahol zsíros kenyérrel, forró teával és szilvapálinkával vendégelték meg őket a helyiek. Idén a szervezők a környék egyházközösségeit kérték fel arra, hogy a szentmiséjüket követően fogadják valamelyik betlehemes együttest, hogy a hívek előtt mutathassák be előadásukat, így a reggeli után útnak is indultak.

A közös ebéd során dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató, egyetemi tanár szemlézte a betlehemes játékok történelmi hátterét: a középkorban templomokban, kolostorokban mutatták be a Biblia számos történetét színjátékszerű formában. A Kárpát-medencében ezekből a bibliai történetekből nagyon kevés maradt fent. A 19. században a néprajzkutatók újra felfedezték a betlehemes játékokat, és a tudomány azóta gyűjti, illetve feldolgozza ezeket – tudtuk meg a professzortól. Ábri Béla, Miklós Tamás és Veres Huni tették hangulatosabbá muzsikájukkal a találkozót.

Tamás Réka