A betlehemi jászol felé a csíkszeredai Psallite együttessel

0
1745

Újra Déván koncertezett a csíkszeredai Psallite együttes december 5-én, advent 2. hétvégéjén.

A csapat 6. alkalommal koncertezett a Páduai Szent Antal plébániatemplomban, az idén másodjára vannak itt, márciusban egy közös lelkinapot szerveztek az itteni bérmálkozásra készülő fiatalokkal — tudtuk meg Bonaventura testvér köszöntőjéből.

Az idei adventi koncert mottója Menjünk a betlehemi jászol felé. Bátran nyissuk ki szívünket, lelkünket, és engedjük bennünk megszületni a legszentebb jót! A zene dallamai, a csengő hangok, az énekek szövegei mind hozzásegítettek ahhoz, hogy elcsendesedjünk, töltekezzünk, és a várakozásunk személyes legyen.

Egy orosz közmondás szerint „Egy kedves szó olyan akár a tavaszi napsütés”. Mindnyájan sokféle módon kommunikálunk, amiben írott, és kimondott szavak színes kavalkádja jelenik meg. Szavak sokasága jelenik meg a csonka üzenetekben, a világhálón vagy akár az írott sajtóban. Minden egyes embernek igénye van arra, hogy közölje magát, hogy megossza örömét, fájdalmát, küzdelmeit és bánatát másokkal. De vajon milyenek ezek a közlési módok, ezek a kimondott vagy dallamokban elénekelt szavak?

Számunkra, itt a szórványok szórványában a dallamok szárnyán elhangzott szavak simogató napsugarak voltak. A szavak fontosak, hogy egymással közölni tudjuk érzelmeinket, hitünket, létünk mivoltját. Keresztényként fontosak azért is, mert általuk jóságos Istenünket megszólíthatjuk és beszélgethetünk vele.

A szavak igazából akkor lesznek hatásosak, ha magukban hordozzák a jó Isten szeretetét! Istenünk szeretetét csak akkor tudjuk másoknak is közvetíteni, ha mi is megtapasztaljuk, és lelkünkbe befogadjuk. A csíkszeredai fiatalok hitükről tanúságot téve a dévai szórványmagyarságot valóban a Lélek szárnyaira helyezték.

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven az Apró Kezek Műhelyében tevékenykedő gyerekek egy kis figyelmességgel (kézzel varrt angyalka és karácsonyi üdvözlőlap) ajándékozta meg az együttes tagjait.

Kun-Gazda Kinga-Viola 

Fotó: Péter Loránd, Csíkszereda – Psallite

MEGOSZTÁS