A poszt-covid tünetek, a betegség hosszútávú hatásai

0
1988
A legtöbb koronavíruson átesett ember a betegség után heteken belül jobban lesz, ám bizonyos százalékban közülük előjön a poszt-COVID tünetegyüttes. Fotók: Pixabay

A koronavíruson átesett betegek közül van, aki semmi utóhatásról nem panaszkodik, van, aki hosszasan szenved a szövődményektől, és van, aki belehal a szövődményekbe. Pázmán Enikő családorvos arról ír, kiknél jelentkezhet a poszt-covid szindróma, valamint arról, melyek azok a betegségek, tünetek, amelyek megjelenhetnek a koronavíruson átesett betegeknél.

Szövődménynek nevezzük egy betegség vagy tartósan kóros állapot folyamán kialakuló újabb betegséget vagy működési zavart, ami az eredeti probléma gyógyulását is késlelteti. Ilyen például a tüdőfibrózis koronavírusosos tüdőgyulladás után, amikor a tüdő elveszíti a szivacsos rugalmasságát, és ezáltal csökken a légzőfelülete. Az utóhatások nem egyenesen arányosak a COVID-19 lefolyásával. Például a koronavírus lehet nagyon enyhe lefolyású, mégis lehetnek súlyos szövődményei. A koronavírus utáni szövődményeket poszt-COVID-nak nevezzük. A szakemberek szerte a világon dolgoznak azon, hogy többet megtudjanak a COVID-19-hez kapcsolódó rövid- és hosszú távú szövődményekről, valamint arról is, hogy kiket érintenek és miért.

A legtöbb koronavíruson átesett ember a betegség után heteken belül jobban lesz, ám bizonyos százalékukban előjön a poszt-COVID tünetegyüttes. A poszt-COVID négy vagy több héttel azután jelenik meg, hogy a páciensek először megfertőződtek a COVID-19-et okozó vírussal. Még azoknak is lehetnek poszt-COVID tünetei, akik amikor átestek a fertőzésen, észre sem vették. A poszt-COVID egy komoly egészségügyi probléma, még ezután fedezzük fel, meddig kíséri el az embert.

A poszt-COVID állapot jelentkezési módjai: új vagy folyamatban levő tünetek, többszervi hatások, a koronavírus betegség vagy a kórházi kezelés hatásai.

A poszt-COVID alatt mindegy, hogy milyen lefolyású koronavíruson esett át a beteg, egy sor új vagy folyamatban lévő tünet jelentkezhet a Sars-Cov2 fertőzés után négy héttel. Ilyenek tünetek: légzési nehézség, légszomj, fáradtság, kimerültség, fizikai vagy szellemi tevékenységek utáni rossz közérzet, gondolkodási vagy koncentrációs nehézségek (néha „agyködnek” nevezik), köhögés, mellkasi vagy gyomorfájdalom, fejfájás, gyorsan dobogó vagy kalapáló szív, ízületi vagy izomfájdalom, tűszúrásérzés, hasmenés, alvási problémák, láz, szédülés állás közben, bőrkiütések, hangulatváltozások, változás a szag- és ízérzékelésben, zavar a menstruációs ciklusban.

Többszervi elégtelenségben vagy autoimmun betegségben azok szenvedhetnek hosszabb időn keresztül, akik súlyos formában estek át a COVID-19 betegségen. A többszervi hatások számos szervrendszert érinthetnek, beleértve a szív-, tüdő-, vese-, bőr- és agyfunkciókat. Autoimmun állapot akkor fordul elő, amikor az immunrendszer tévedésből megtámadja az egészséges sejteket a saját szervezetben, gyulladást vagy szövetkárosodást okozva az érintett testrészekben.

Ezek a többszervi gyulladások, noha nagyon ritkák, mégis előfordulnak, a gyerekeket is érinthetik a koronavírus fertőzés során vagy közvetlenül azt követően. A felnőtteknél tapasztalt tünetekhez hasonlóan a gyerekeknél is a leggyakoribb tünet a fáradtság vagy kimerültség, fejfájás, alvászavar (álmatlanság), koncentrálási nehézség, izom- és ízületi fájdalom, valamint köhögés. Előfordulhat, hogy a kisgyermekek nehezen tudják leírni az általuk tapasztalt tüneteket.

A gyermekek és serdülők koronavírus utáni állapotaira vonatkozó információk még nem teljesek, hiszen ők most főleg a negyedik hullám áldozatai, és későbbi tapasztalatok által lesz majd teljesebb kép. A poszt-covid befolyásolja az iskolába járást, az iskolai feladatok elvégzését vagy a gyermek szokásos tevékenységeinek elvégzését. Szüksége lesz több pihenésre, többet kell orvoshoz járni. Figyelni kell a nevelő-oktató tanárnak, tanítónak a gyerek gondolkodási-, koncentrációs- vagy fizikai nehézségeire.

A koronavírus betegség vagy a kórházi kezelés hatásaitól is szenvedhetnek a betegek. Az intenzív osztályon kezelt betegek, főleg ha még lélegeztető gépen is voltak, de túlélték a betegséget, számos nehézségre számíthatnak. Súlyos gyengeséggel maradnak, akár kimerültséggel is a felépülésük ideje alatt. Gondolkodási nehézségeik lesznek és ítélőképességük sem lesz megbízható egy ideig. Egy poszttraumás stressz szindrómával (PTSD) számolhatnak, ami egy nagyon stresszes eseményre adott hosszú távú reakció.

Nehéz elkülöníteni, hogy ezeket a súlyos és kellemetlen tüneteket a kórházi kezelés, a vírus hosszú távú hatása vagy a kettő kombinációja okozza.

Ezeket a nehézségeket a COVID-19 világjárvánnyal kapcsolatos egyéb hatások is súlyosbíthatják, mint az elszigeteltségből adódó mentális problémák, a negatív gazdasági helyzet, munkahely elvesztése, az egészségügyi rendszer leterheltsége miatt az orvosi ellátáshoz való korlátozott hozzáférés, az alapbetegségek kezelésének nem megfelelő volta (cukorbetegség, magas vérnyomás, krónikus hörghurut). Ezek a tényezők nemcsak azokra vannak hatással, akik koronavírusban megbetegedtek, hanem a betegek teljes környezetére: hozzátartozókra, szomszédokra, munkatársakra.

Végkövetkeztetésként mondhatjuk, hogy a poszt-covid tünetegyüttest legjobb megelőzni! Ameddig nem állt az emberiség rendelkezésére az oltás, addig a helyesen (orr fölött, áll alatt) viselt maszk, gyakori kézmosás, távolságtartás volt a megelőzésre a leghatékonyabb módszer. Amióta az oltást kifejlesztették, azóta a leghatékonyabb módszer erre az oltás!

Dr. Pázmán Enikő családorvos

Az írás olvasható kèt részben a Vasárnap 47-es és 48-as számában.