Felújítják a resicabányai Kereszt-dombon lévő feszületet

0
1644
Az eredeti feszületet ágyúból öntötték. Fotók: Temesvári Egyházmegye

Az elmúlt hetekben elkezdődtek a felújítási munkálatok a resicabányai polgármesteri hivatal jóvoltából a resicabányai Kereszt-dombon lévő feszületnél, amelyet a helyi lakosok Herglotz keresztje néven is ismernek.

A feszületet 1874. június 29-én emelték a városi vasmunkások az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeinek és áldozatainak emlékére. Georg Herglotz a helyi Bürgergarde, vagyis a resicabányai nemzetőrség parancsnoka volt, aki elesett a csatában, és a fémkeresztet a családja kezdeményezésére a város legmagasabb pontján állították fel. Az 1848-as harcokban a város védői ennek a magaslatnak a tetején szerelték fel azt a helyben készült ágyút, amelynek segítségével egy ideig távol tudták tartani a várostól az osztrák császár határőr-csapatait. A dombon felállított első keresztet éppen ebből az ágyúból öntötték a helyi vasmunkások. Mivel a kereszthez kálvária is vezet, 1924-től a hívő emberek nagyböjti körmeneteket és ájtatosságokat tartottak és tartanak ott.

A kereszt-emlékművet 2000–2001. között a helyi közösség, valamint egy több bel- és külföldi egyesületből alakult csoport támogatásával felújították. Ünnepélyes megáldása 2001. június 28-án történt a helyi római katolikus, evangélikus-lutheránus és ortodox lelkipásztor részvételével. A feszületnél azóta több kulturális és megemlékező rendezvényt szerveztek.

Az emlékmű az eltelt évek folyamán megrongálódott, ezért volt szükség a felújítási munkálatokra, amelyek nemsokára be is fejeződnek. Mivel a kereszthez elég nehéz felkapaszkodni, az építőanyagokat is körülményes volt feljuttatni, ugyanakkor a hideg napokon a metsző szél is nehezítette a munkát, a felújításért külön elismerés és köszönet illeti a kivitelező cég alkalmazottjait.

A felújítási munkálatok vezetője, Ioana Mihăiescu építész elmondta: külön öröm számára, hogy részt vehetett ebben a munkálatban és sikerült újra megszépíteni a város egyik emblematikus jelképét.

Forrás: Erwin Josef Ţigla/Temesvári Egyházmegye