Biciklis futárok menthetnek életet Kolozsváron

0
1569
Fotó: Márkos Tamás

Az Elsősegély két keréken program teljesen önkéntes alapú és hiánypótló. Azért is örültünk az ötletnek, hogy biciklis futárok vesznek részt benne, mert sportosabb, fiatalosabb, hívogatóbb, figyelemfelkeltőbb lehet, s ez is a célunk: felhívni a figyelmet a segítségnyújtás fontosságára, magára az elsősegélynek és az elsősegély-oktatásnak a fontosságára, lévén, ez óriási hiánycikk Romániában – mondta a projektről Pünkösti Zsolt, a Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezetének vezetője.

Hivatalosan november 15-én indult el az Elsősegély két keréken program, de a képzéseket hamarabb megtartották. Pünkösti Zsolt, a Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezetének vezetője portálunknak elmondta, ez egy közös kezdeményezés a Drop biciklisfutár-céggel.


Úgy indult, hogy van a Máltai Szeretetszolgálatnak egy önkéntese, aki a futárcégnél dolgozik. Ennek köszönhetően jött létre egy találkozó, ahol szó esett a jövőbeni tervekről, már az első pillanattól kezdve nyitottak voltak a szociális, illetve önkéntes tevékenységek irányában. A futárok elmondták: ők évente több baleset szemtanúi. Mivel a Máltai Szeretetszolgálat sok egyéb mellett elsősegéllyel is foglalkozik, felvetődött az ötlet, lehetne-e egy ilyen jellegű együttműködést, programot beindítani. Ezt képzés követte, ez volt a projekt első képzése, amit Kolozsváron tartottak. „Ingyenes képzés keretében hét biciklis futárt képeztek ki a kollégáim. A képzők és a részt vevő futárok is önkéntesek voltak, a munkahelyen sem kapnak bónuszt érte, teljesen önkéntesen vállalják. A képzés után megkapták a felszerelést is: egy személyreszabott sisakot, elsősegélytáskát, amit ezentúl mindig magukkal visznek, ha a városban járnak, s ha a szükség hozza, meg tudnak állni, és tudnak segíteni, be tudnak avatkozni” – mondta Pünkösti Zsolt.

Az önkéntesek alapfokú, háromnapos elsősegélyképzésben részesültek, és kimondottan városban felmerülő balesetekre fókuszáltak az őket kiképző szakemberek: vérzések, törések, traumák, ájulás, beleértve a szívleállást is (újraélesztés, légút biztosítása a szakmai mentőcsapat megérkezéséig).

Kérdésünkre Pünkösti Zsolt elmondta: az alapelv a futárok esetében az, ha épp ott vannak egy balesetnél, tudjanak beavatkozni. Nincs hívható telefonszám, hisz nem erről szól a program, de természetesen meg lehet szólítani őket, ha baj van, és a környéken vannak.

A projekt hosszú távú célja, hogy 2022 tavaszáig nyolc nagyvárosban, ahol jelen van a Drop futárcég, legalább tíz-tíz futárt képezzenek ki és szereljenek fel. Várad, Nagybánya, Temesvár, Bukarest, Marosvásárhely vannak benne a tervben. A képzés teljesen önkéntes alapon lesz megszervezve, az oktatók képzett egészségügyi szakemberek, többéves tapasztalattal rendelkeznek mind a képzés, mind az orvosi ellátás területén. A biciklis futárok is teljesen önkéntesen vállalják ezt, ők életmódjukból adódóan amúgy is sokat járnak biciklivel.

„Ez hiánypótló tevékenység a Máltai Szeretetszolgálat részéről, mert Romániában a kötelező oktatásban semmilyen formában nincs jelen az elsősegély, még választhatóként sem” – mondta el a kolozsvári fiókszervezet vezetője. Hozzátette: különösen nagyvárosokban hiánycikk, hisz előfordul, hogy a mentő nem a megszokott 5−15 perc alatt ér ki a helyszínre, hanem fél-egy óra alatt, főként most, a járvány miatt. Kettős probléma áll fenn ilyen esetben: mi történik, ha későn ér oda a segítség? Van, hogy mentőt hívnak, holott a helyzet nem igényelné azt, főként, ha nincs a környéken, aki tudja, mi történik egy egyszerű esésnél, ájulásnál. Másik probléma, hogy laikusként, bepánikolva sokan nem tudják elmondani a szükséges információkat, s sokan nem ismerik a mentőhívás folyamatát. Egy képzett szakember már a mentőhívás folyamatában is sokat segíthet. Egy szívleállás esetében például életet menthet az azonnali beavatkozás, ha 2−3 percen belül az önkéntes meg tudja kezdeni az újraélesztést, lényegesen növeli az adott személy túlélési esélyeit.

A program a Drop biciklisfutár-cég futárainak szól, de nyitottak másoknak is képzést ajánlani. Vannak olyan projektjei a Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy önkéntesen képzést tartanak iskoláknak, s a diákok ennek hatására önkéntes elsősegély szolgálatot szerveznek az iskolán belül.