Ünnepélyes gyertyagyújtás a gyulafehérvári székesegyház előtt

0
1915
Fotók: Veres Stelian

Kovács Gergely érsek Kerekes László segédpüspök és Jakubinyi György nyugalmazott érsek jelenlétében november 27-én, szombat este megáldotta a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyház főkapuja előtt elhelyezett adventi koszorút, majd meggyújtotta az első gyertyát rajta, adta hírül a Gyulafehérvári Érsekség a közösségi média felületén.

Miután a gyulafehérvári székesegyházi plébánia, valamint az érsekség munkatársai idén is maguk készítették el a székesegyház előtt felállított adventi koszorút, a sötétedés után tartott ünnepség keretében gyújtották meg az első adventi gyertyát.

Az ünnepséget Kovács Gergely érsek vezette, részt vett Kerekes László segédpüspök és Jakubinyi György nyugalmazott érsek, valamint a központi papság és az ünnepségre érkezett hívek is.

A vasárnap kezdődő adventi időszak Krisztus születésének ünnepéig, karácsonyig tart, várakozásra és lelki felkészülésre szólítja a híveket.

Adventben szokásos a rorate, a hajnali mise advent első vasárnapjától, Szűz Mária tiszteletére, Jézus, a világ világossága iránti vágy kifejezésére. Neve: rorate, a miseének bevezető szavaiból származik: Rorate caeli de super… (Harmatozzatok, egek, onnan felülről).