Pilinszky 100 a Role Zenekarral

0
1387

Új, rendhagyó, különleges és mérföldkő az eddigi tevékenységükben, mert Pilinszky-verset zenésítettek meg, mondta Nagy Tivadar, a csíkszeredai Role Zenekar frontembere a legújabb videóklipjüket beharangozó sajtótájékoztatón, november 24-én Csíkszeredában.

A zeneszerző szerint minden versben benne van a dallam, de azt is mondhatni, hogy a vers tömény zene, amelyet nem lehet egyszerű eszközökkel kifejezni, hisz benne rejtőzik egy egész zenekar hangja és hangulata. A Role Zenekar Pilinszky születésének centenáriumára, november 27-re tervezi a Mi mindig itt volt… kezdetű megzenésített vers videóklipjének bemutatóját.

Mi mindíg itt volt, végre itt van.
Mit mindíg tudtam,most tudom.
Mit mindíg hittem – most hiszem.

A nélkülözés fölruház
és megitat a szomjuság,
és jóllakat az éhezés.

Mit mindíg tudtam, most tudom,
karjára vesz a gyűlölet

(1972–1974?)

A premier előtt az alkotók annyit mondtak el, hogy Ruszuly Ervin táncművész produkciója látható a fény-árnyék játékkal komponált jelenetekben, és fekete-fehér képekkel nyomatékosították az alkotás mondanivalóját, üzenetét. Ez az első videóklipjük, amelyikben nem jelenik meg a zenekar, hiszen csupán a sokrétű érzelmet, a megzenésített vers nyújtotta érzést és élményt akarják közvetíteni a nézőknek. A videóklip a Sharp Productions készítette és a You Tube-csatornán lesz látható.

Kép és szöveg Csúcs Mária

Role – Pilinszky János – Mi mindig itt volt…