Admisszió, lektor- és akolitusavatás Rómában

0
1560

A hagyományoknak megfelelően a római Pápai Német-Magyar Kollégium közössége idén is admisszióval, illetve lektor- és akolitusavatással ülte meg Krisztus király ünnepét. Az admisszió szertartásának keretében két erdélyi magyar növendék kérte felvételét a szentelendők közé, míg a lektori és akolitusi szolgálatra szintén két-két magyar, köztük egy erdélyi, kapott megbízást.


Az admisszió (latinul: jóváhagyás, felvétel) a papképzés azon állomása, amikor a növendék, miután Isten előtt komolyan megfontolta szándékát, arra kéri főpásztorát, hogy vegye fel a papságra jelöltek sorába, s e szándékát ünnepélyes formában ki is nyilvánítja. A Római Egyházmegyében minderre – követve a legutóbb 2016-ban módosított, A papképzés általános szabályzata (Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis) című dokumentumot – még a kisebb rendek felvételét megelőzően, azaz a kollégiumban töltött második év elején kerül sor.

Idén Krisztus király vasárnapjának előestéjén, az ünnepi vesperás keretében öt növendék, köztük két magyar szeminarista kérte felvételét a papságra jelöltek sorába: Márton Ottó és Simon Sándor, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye negyedéves papnövendékei, akik a másnapi ünnepi szentmise alkalmával a felolvasói szolgálatra is megbízatást kaptak Josef Clemenstől, a Római Kúria püspökétől. Mint a felolvasással megbízott lektoroknak, feladatuk elsősorban Isten igéjének ápolására és továbbadására vonatkozik.

Ugyanebben az ünnepi szentmisében került sor az akolitusok felavatására is, akik az oltár szolgálatát látják el a liturgiában, valamint segédkeznek a hívek és a betegek áldoztatásában. Erre a szolgálatra – két horvát növendékkel együtt – Csapó Márton, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, illetve Kovács Alpár, a Gyulafehérvári Főegyházmegye ötödéves növendéke nyert megbízást.

A jezsuita szerzetesek által vezetett, közel ötszáz éves római Pápai Német-Magyar Kollégium (ahová egykor a magyar Szent Korona országaiból és a Német-római Birodalomból érkeztek a növendékek) közösségében az idei tanévben 41 növendék (németek, horvátok, szlovénok, szlovákok, hollandok, valamint 11 magyar) tölti mindennapjait és folytatja tanulmányait az Örök Város különböző egyetemein.

Tomaskovity Szabolcs/Magyar Kurír

Fotó: Blaž Franko és Alojz Mičieta