Kétrészes könyv jelent meg XVI. Benedek pápa életéről

1
2026
Fotó: Szent István Társulat/Facebook

A Szent István Társulat gondozásában jelent meg és vált megvásárolhatóvá most Peter Seewald XVI. Benedek – Egy élet című kétkötetes műve magyarul is. Történelmi áttekintés, egyszerre életrajzi, kriminalisztikai, lírai hangulatú alkotás egy olyan szerző tollából, aki 25 éven át követte Joseph Ratzinger életét.

Joseph Aloisius Ratzinger 1927. április 16-án, húsvét vigíliáján született, és ezt a tényt különleges kegyelem jelének lehet tekinteni. Azon a napon még senki sem sejthette, hogy egy csendőr és egy szakácsnő gyermekéből az ezredforduló jelentős teológusa, egyházi vezető, sőt pápa lesz. Életútja a hagyományosan jámbor bajor vidékről a Freisingi, Bonni, Münsteri, Tübingeni és Regensburgi Egyetemen, valamint a müncheni érsekségen keresztül vezetett Rómába, előbb a Hittani Kongregáció élére, majd Szent Péter székébe – írja ajánlójában a kiadó.

A mű szerzője, Peter Seewald több mint 25 éven át kísérte figyelemmel Joseph Ratzinger, majd a bíboros, végül XVI. Benedek pápa életét. Valójában az elmúlt század kisenciklopédiáját adja kezünkbe e kétkötetes monumentális művel, hiszen nyomon követhetjük benne az 1927–2020 közötti évtizedek szinte teljes világ- és egyháztörténetét. Megtudhatjuk, hogyan lesz Frings bíboros tanácsadójából zsinati szakértő, majd az egész zsinatot formáló teológus; professzori állomásait követve betekintést nyerhetünk a német egyetemek és teológiai fakultások életébe; megdöbbentő részletekről szerezhetünk tudomást XII. Piusz, XXIII. János, I. János Pál, II. János Pál, és természetesen XVI. Benedek életéből. A mű 76 fejezetét – bár hiteles történelmi munkáról van szó – úgy is tekinthetjük, mint egyfajta folytatásos regényt, amely néhol kriminalisztikai remekmű (a zsinatot megfordító „ütközet”, vagy az árulás drámája), másutt könnyeket szemünkbe csaló lírai alkotás, mint például a pápa kapcsolata az édesapjával, vagy lemondásának és búcsúzásának elbeszélése. Az olvasó az életkorától függően – minél idősebb valaki, annál inkább – elmondhatja, hogy Peter Seewald könyvében a „mi pápánk” élete bontakozik ki a szeme előtt. A köteteket színes képmelléklet gazdagítja.

A Vasárnap hetilap legutóbbi, 47. számával kaphatták kézbe az olvasók a Szent István Társulat karácsonyi könyvkatalógusát: a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület mint a Társulat erdélyi (romániai) terjesztője, előszeretettel ajánlja Seewald művét, amit meg lehet rendelni a katalógusból vagy online IDE kattintva.

1 HOZZÁSZÓLÁS