Képeslappal, előadással ösztönöztek adományozásra a gyergyócsomafalvi diákok

0
1641
Fotók: Gyergyócsomafalva Plébánia / Facebook

Minden évben Szent Erzsébet napja körül adományokat gyűjtenek a Gyulafehérvári Caritas szervezésében – az összegyűlt összeget változó célokra szentelik. Idén a hátrányos helyzetű, illetve koraszülött gyerekek javára fordítják az adományokat. A gyergyócsomfalavi gyűjtés során a helyi gyerekek különleges kézimunkával, előadással ösztönözték a híveket a segítségnyújtásra.

A főegyházmegyében mindenhol meghirdetik, mindenhonnan várnak is adományokat, a gyergyói medencében a Caritas munkatársai azonban úgy döntöttek, hogy a gyűjtés mellett képeslapot készítenek az iskolás gyerekekkel Szent Erzsébet témájában – tájékoztatott Bartos Károly gyergyócsomafalvi plébános. Elmondta: a csomafalvi gyerekek több mint 132 képeslapot készítettek, ezeket ki is állították a templomban a vasárnapi misén, így, akik részt vettek a vasárnapi misén, láthatták a szeretettel, buzgalommal készült munkákat. Egy kicsit ez is ráhangolta őket az adományozásra – jegyzi meg a plébános.

A szentmisére az alkalomhoz illő díszítés készült az oltár elé: százötven szál rózsa várt gazdára a liturgia végén, amit a lelkes iskolások ki is osztottak a résztvevő nők, lányok, asszonyok között, és megkérték a híveket, vigyenek haza egy szál virágot az otthon betegeskedő női hozzátartozóiknak is. A Caritas munkatársa beszámolt a nemes célról, a hívek meghallgathatták az érsek erre vonatkozó körlevelét is. A szentmise közben ezúttal csak gyerekek olvastak fel, zárómozzanatként pedig felidézték kiselőadásuk során Szent Erzsébet életének legmeghatározóbb történéseit a helyi Köllő Miklós általános iskola tanulói: a jótékony tetteire, a keresztény családi életformájára, a szegényekre való odafigyelésére fektették a hangsúlyt.

„A templom zsúfolásig megtelt, bőkezűen adakoztak a hívek, mindemellett az alkalom felhívta mindannyiunk figyelmét arra, hogy egymás iránt felelősséggel tartozunk: az egyházban nincsenek elsők és utolsók, itt mindenki egyformán fontos. Éppen ezért nálunk például a gyengébb tanulók vagy a hátrányos helyzetűek is ugyanolyan lehetőséget kapnak szolgálni mise közben, mint az élen járó gyerekek, hiszen ez is sokat orvosol a kicsik önbizalmán, segít abban, hogy majd magabiztosabb felnőttekké váljanak” – összegezte Bartos Károly plébános.