A XI. Szent Erzsébet-nap Oroszhegyen

0
1823

Az oroszhegyi Szent Erzsébet Egyesület vasárnap, november 14-én Árpád-házi Szent Erzsébet nevében és ünnepének tiszteletére nyolc oroszhegyi családot és 32 gyereket köszöntött és ajándékozott meg, tudtuk meg Bálint Piroska tanítónőtől.

Szent Erzsébet-egyesület több helyen működik, így nemcsak Erdélyben, de Kassán, Sárospatakon és Szegeden is szeretettel osztották szét Erzsébet cipóit. Oroszhegyen Árpád-házi Szent Erzsébetre úgy emlékeztek, mint akinek élete mindenki számára utánozandó példa: Isten és férje iránti szeretetét csodálatos összhangban tudta megélni a mindennapokban. November 14-én az oroszhegyi Árpád-házi Szent Erzsébet Egyesület köszöntötte és ajándékozta meg az oroszhegyi négy gyermekes családokat. Ugyanakkor mindkét szentmisén a Gyulafehérvári Caritas által meghirdetett szándékra történt gyűjtés.

„Oroszhegyen az egyesület keretében 11. éve együtt imádkozunk, énekelünk, zarándokolunk és jótékonykodunk. Vasárnap köszöntöttünk nyolc oroszhegyi családot és 32 gyereket Szent Erzsébet nevében. Életükre, munkájukra Isten áldását kérjük”, mondta el portálunknak Bálint Piroska tanítónő, aki 2011-ben alapította Oroszhegyen a Szent Erzsébet Egyesületet 36 Erzsébet nevű édesanyával. Akkor 36 rózsát ültettek a templom kertjébe, és imádkoztak, imádkoznak Márton Áron székely püspökünk szentté avatásáért. Az egyesület mögött immár tíz dolgos, imádságos év áll, nem utolsó sorban pedig sok kedves emlék.

Az egyesület tagjai igyekeztek és igyekeznek Szent Erzsébet útján járni, imádkozni, énekelni, jótékonykodni. Minden évben gondolnak az idősekre, úrnapi oltárt készítenek, a Mária rádiónál havonta ők mondják szentolvasót, járnak a Mária-köszöntőre, meglátogatták és megajándékozták a Szent Erzsébet nevét viselő gyermekotthonokat. Emelkett a tagok szeretnek sütni-főzni, ünnepelni (ez utóbbit mostanság nem lehet), minden jótékonykodásban résztvenni. Bemutatták Szent Erzsébet életét a templomban, emellett tagjai az Erdélyi Magyar Katolikus Nőszövetségnek is.

Kedves imájuk, amellyel az egyesületre, tagjaira, pártfogoltjaira Isten áldását és oltalmalmát kérik: „Nagy szakadéknál tétovázva állunk, Szent Erzsébet, te segíts nekünk, ki trónusodtól kunyhóig hajoltál, te erős asszony, hozzád könnyezünk.”

Fotók: az oroszhegyi plébánia Facebook-oldala, oroszhegyi Szent Erzsébet Egyesület

MEGOSZTÁS