Boldoggá avatták Sandra Sabattini orvostanhallgatót

0
1297
Alessandra Sabattini orvostanhallgató volt, sokat tett a kábítószerfüggőkért és a fogyatékkal élőkért. Fotók: Vatican News

Marcello Semeraro bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa avatta boldoggá Sandra Sabattinit október 24-én Riminiben, a Santa Colomba-székesegyházban. A 22 évesen elhunyt Sandra rövid életét a fogyatékkal élők és a kábítószerfüggők megsegítésének szentelte. Ferenc pápa 2018. március 6-án elismerte hősi erényeit, Isten tiszteletreméltó szolgái közé iktatta, példaképnek állítva a fiatalok elé.

Alessandra Sabattini 1984. április 29-én hunyt el, amikor éppen a XXIII. János pápa közösség egy találkozójára igyekezett. Élete két legfontosabb jellemzője Isten és az igazság szomjazása volt. Orvostanhallgató lett, sokat tett a kábítószerfüggőkért és a fogyatékkal élőkért. Mindig szeretettel és irgalommal fordult a szenvedők felé. Betegeket látogatni indult, amikor elütötte egy autó, mentő szállította el, és három nap múlva a kórházban meghalt.

„Úgy érzem, összetörettünk, de ezeket az embereket én soha nem fogom elhagyni” – tizenhárom éves volt Sandra, amikor ezekkel a szavakkal mesélte el édesanyjának az élményét a fogyatékkal élőknél, akikről a XXIII. János közösség gondoskodott. Marcello Semeraro bíboros ezeket a szavakat idézte fel a fiatal lány boldoggáavatási szentmiséjén, majd hozzátette: „Szeretni azt jelenti, hordozni a másik ember sebeit”. Semeraro bíboros azt is hangsúlyozta, hogy az új boldog számára a szegények szolgálatának vágya nem csupán jótékonykodás volt, hanem a gyümölcse Isten határtalan szeretetének, amelynek „végtelenül mély és parttalan tengerében megmerítette a szívét”.

„Életszentsége abban állt, hogy „megnyílt az utolsókkal való osztozásra, egész fiatal földi létezését Isten szolgálatába állította, lelkesen, egyszerűen és nagy hittel”. Ő az első menyasszony, akit boldoggá avatnak. „Nyitottan, ítélkezés nélkül fogadott mindenkit, akinek szüksége volt rá, mert az Úr szeretetét akarta átadni.” Szeretete „kreatív és konkrét volt…, mert szeretni valakit azt jelenti: érezni, mire van szüksége és hordozni a szenvedését” – folytatta a bíboros.

A Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa egy Sandra által 1982. szeptember 7-én, két évvel a halála előtt írt imádság soraival zárta homíliáját: „Uram, add, hogy minden tettemet az mozgassa, hogy ezeknek a fiataloknak a javát akarom, minden pillanat alkalom a szeretetre, amit meg kell ragadni”.

Stefano Vitali – akinek csodás gyógyulását Ferenc pápa elismerte és ezzel Sandra Sabattini boldoggá avatását engedélyezte – meg van győződve róla, hogy Sandra közbenjárására gyógyult meg csodás módon daganatos betegségéből 2009-ben. Betegségét 2007-ben fedezték fel, vastagbélrákja volt, áttétekkel a nyirokcsomókon. A kemoterápiás kezelést követően sem javult az állapota, az orvos nem javasolta a műtétet. Oreste Benzi atya, a XXIII. János pápa közösség alapítója arra gondolt, hogy Sandrához fordul segítségért. Számos alkalommal kérte az emberektől, hogy imádkozzanak a közbenjárásáért Vitali gyógyulása érdekében. A második kemoterápiás kezelés elején Stefano eredményei hirtelen megmagyarázhatatlan módon javulni kezdtek.

Forrás: Magyar Kurír