Meghallgatni az embereket: hogyan viszonyulnak egyházhoz, hithez

0
1453

Böcskei László megyés püspök meghívására újra találkozott – ez alkalommal személyes jelenléttel – a szinodális folyamat nagyváradi egyházmegyei kapcsolattartó csapata, október 27-én, szerdán délután a püspöki palotában. A cél: megtudni, hogyan éreznek, gondolkodnak a hívek egyházzal, papokkal, hittel kapcsolatban.

A szinódus október 17-ei ünnepélyes megnyitását megelőzően tartottak már egy virtuális találkozót a csapat tagjaival, amelynek keretében a püspök felvázolta a folyamat tartalmát, illetve az őszi papi kororonagyűlések központi témája is a szinódus – annak plébániai szintű szakasza – volt. A szerdai találkozón a szinodális folyamat különböző területeinek moderátorait – világiakat és papokat – azért hívták össze, hogy az elméleti szintről a gyakorlati felé irányulva, kézzelfogható segítséget adjanak a munka megkezdéséhez – számol be az alkalomról a nagyváradi egyházmegye sajtóirodája. A találkozót dr. Ozsváth Judit koordinálása alatt tartották meg, aki ráhangolódásként műhelymunkába vezette be a résztvevőket, majd Kovács F. Zsolt irodaigazgató buzdító beszéde után Vakon Zsolt titkár néhány gyakorlati útmutatót adott a folyamathoz.

A kiscsoportos megbeszéléseken a rokonterületek moderátorait ültették egy asztalhoz, és próbálták egyrészt élőben „eljátszani”, hogyan is zajlana a megkérdezés. A csoportbeszélgetések másik célja pedig az volt, hogy konkrétan segítsék is egymást abban a résztvevők, hogy milyen kérdések mentén vezetnék a célcsoportokban zajló beszélgetéseket.

A szervezők hangsúlyozzák: Ferenc pápa szándékához szeretnének kapcsolódni, ami a folyamat lényegét illeti, azaz megpróbálni valahogyan megszólítani, megszólaltani az embereket – csoportokat és egyéneket –, meghallgatni azt, hogyan viszonyulnak ők az egyházhoz, a nagyváradi egyházmegyéhez, a plébániákhoz, a hithez. A kapcsolattartó csapat tagjai számára a következő lépés abban áll, hogy mindenki alkosson meg fejben egy ütemtervet, határozza meg, kiket szeretne megszólítani, állítson fel magának egy határidőt, és – bár szorít az idő és egyre szűkösebb keretek közé szorul az egyház is – el kellene kezdeni a munkát. További képzéseket terveznek tartani a moderátoroknak, ugyanakkor a tervek szerint mindenképpen tartanák a kapcsolatot, hogy segíthessék egymást, amiben csak tudják.