Kálmáncsehi-breviárium bemutató és imakönyv-kiállítás Lövétén

0
2621

Október 29-én ünnepséget tartottak Lövétén, a felújított templom megáldásának előestéjén, dr. Kovács Gergely érsek részvételével, adta hírül a Gyulafehérvári Érsekség. Az ünnep október 30-án templommegáldással egybekötött bérmálással folytatódik a lövétei Kisboldogasszony-templomban.

Rangos rendezvényre került sor október 29-én délután öt órától Lövétén, a nemrég felújított régi Római Katolikus Népiskola épületében, amelyen dr. Kovács Gergely érsek is részt vett és köszöntő beszédet mondott.

Bemutatták (dr. Puskás Attila és Schöck Gyula, a kivitelező Schöck Artprint Kft. vezetője) az 1481-ben a Corvina Könyvtár műhelyében Kálmáncsehi Domonkos székesfehérvári nagyprépost számára készült breviáriummal egybekötött miseköny fakszimile-válogatást, amelyet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére jelentetett meg. Kálmáncsehi Domokos nagyprépost életútját Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a rendezvény házigazdája méltatta.

Ugyanakkor sor került a Régi magyar imakönyvek Erdélyben című projekt bemutatására is, amelyet Mihály János történész, az ötletgazda ismertetett. A projekt fővédnöke dr. Kovács Gergely érsek, védnökök: Fazakas Z. Márton OPraem csornai apát, és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

Végezetül a résztvevők megtekintették a helyi egyháztörténeti múzeumban ebből az alkalomból létrehozott, közel száz kötetből álló imakönyv kiállítást.

Tódor Attila

Fotók: Egyed József

MEGOSZTÁS