Ha keressük egymásban a jót…

Esztelnek búcsúünnepe

0
1161
Fotó: Urbán Erik OFM/Facebook

A Gyulafehérvári Egyházmegyében három településen szenteltek templomot vagy kápolnát Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolnak, ezek közé tartozik felsőháromszéki Esztelnek is. A környékbeliek igen jól ismerik a település nevét, hiszen itt született Nagy Mózes páter, aki gimnáziumot létesített, melynek utódintézménye Kézdivásárhelyre került, és ott nőtte ki magát a környék szellemi központjává.

Esztelnek története ugyanakkor nemcsak ebből az okból, de mindenképpen Nagy Mózes révén kapcsolódik össze a ferences renddel – a 17. század derekán az ő anyagi megalapozásával épült meg az első kis ház, amelybe beköltözött p. Pálfi Ferenc 1676-ban. A ferencesek jelenléte azóta folyamatos, és jelenleg is ők látják el a plébániát.

Az idei búcsúra a rend elöljáróját, Urbán János Erik testvért hívták meg, aki közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy a prédikációban a templom fontosságáról szólt, amely támasz és az igazság oszlopa az egyházközség számára, továbbá az egyházhoz való tartozás tudatát erősíti a hívekben. Olyan hely, ahol garantált a találkozás az Istennel. „A két védőszent a bennünk lévő jó megkeresésére hívja fel a figyelmet, úgy tudunk élő közösséget alkotni, ha keressük egymásban a jót.” A szónok az Istennel és egymással való közösségépítés hangsúlyozásával mutatott rá arra, hogy küldetésünk van egymáshoz.

MEGOSZTÁS