Rugină Gabriella: ésszel és szívvel is keressük Istent

Közelebb hozni a teológiát: 25 év, 25 évfolyam

0
1449
Rugină Gabriella a tizenegyedik évfolyam tagja volt a teológia karon

A tizenegyedik évfolyam tagjaként 2006. és 2009. között járt a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karára Rugină (szül.: Barabás-Almási) Gabriella szociális teológia szakon. A mesterképzést is elvégezte szociális munkás szakon. 2012-ben ment férjhez, azóta két gyermeket nevel. A férjével úgy látták jónak, hogy maradjon otthon a gyerekekkel és nevelje őket, ameddig óvodába kerülnek, hiszen a gyermekek számára szükséges és fontos, hogy legyen egy biztos és biztonságos háttér, ahol mindig számíthatnak támogatásra, odafigyelésre, jelenlétre. Így nem a szakmai karrierjét építette, hanem gyermekeket nevel és háztartást vezet.

Mit adott számodra a teológia?

A teológián eltöltött évek fontos lépcsőfokot képviselnek a hitéletemben. Amit a líceumi lelkivezetőnk elkezdett felépíteni bennem, az tovább élt és vitt előre az egyetem alatt is, de a teológián szereztem némi tudást is a hitem megalapozására.

Kettős évfordulót ünnepel idén a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Római Katolikus Teológia Kara. Az egyetem 440 évvel ezelőtt alapított intézményi elődjére, a kolozsvári jezsuita akadémiára tekint vissza, illetve a kar fennállásának 25. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalomból november 12–13. között Közelebb hozni a teológiát címmel nemzetközi jubileumi szimpóziumot szervez a kar, az elmúlt 25 évet pedig a 25 évfolyam diákjaival készült interjúkkal idézzük fel.

Emellett kapcsolatokat, barátokat kaptam. Mentort egy felsőbb éves diák személyében, aki valóban végigkísért az egyetemi évek alatt és fordulhattam hozzá segítségért, bátorításért és a mai napig jelen van az életemben, igaz már ritkábban találkozunk, de nem tévesztjük szem elől egymást.

Mit jelent 2021-ben kereszténynek lenni?

Számomra azt jelenti 2021-ben kereszténynek lenni, hogy tudom, kinek hittem, és nem félek ezt megvallani az emberek előtt. Egészen hétköznapi dolgokban, emberekkel való beszélgetésekben elmondani, hogy Isten igenis létezik és cselekszik mindannyiunk életében, ha engedjük. Felhívni az emberek figyelmét arra, hogy ha emberileg egyedül is érzik magukat, van Valaki, akihez fordulhatnak, Aki odafigyel rájuk és gondoskodik róluk!

Milyen útravalót adnál a teológia elkövetkező nemzedékeinek?

A következő generációnak azt üzenem, hogy keressék Istent ésszel, de keressék szívvel is, mert nagyon fontos, hogy tudásuk legyen Istenről, de még fontosabb, hogy személyes kapcsolatban legyenek vele. Olyan ez, mint a barátság: ha valakivel barátkozni akarunk, nem elég csak információkat gyűjteni róla, beszélgetni is kell vele, hogy megismerjük.