A koraszülöttek hetére készül a Caritas

0
1386
Illusztráció: Pixabay

A koraszülöttek napját világszerte november 17-én ünnepeljük. A Gyulafehérvári Caritas Korai nevelő- és fejlesztő központja idén már hetedik éve szentel kitüntetett figyelmet számukra egy teljes héten át tartó rendezvény-sorozattal, ingyenes vizsgálatokkal.

Novemberben az egész világon különös figyelemt kapnak azok az újszülöttek, akik különféle okokból a 24-36. terhességi hét között jönnek a világra, születési súlyuk nem éri el a 2500 grammot, de már meghaladja az 500 grammot. Alulfejlett szerveik függvényében nehézséget okozhat számukra a légzés, evés, illetve a nyelési és légzési funkciók összehangolása, vércukorszintjük fenntartása, testhőmérsékletük, víz- és sóháztartásuk szabályozása. Éretlenebbek a szerveik, az immunrendszerük, fokozottabban ki vannak téve a fertőzéseknek. A koraszülöttek napokig, hetekig vagy hónapokig kórházi ellátásra szorulnak. Az életbenmaradásért harcolnak. Az utóbbi évtizedek során az orvosok szakmai felkészültségének és mindennapi munkájának, az édesanyák szerető közelségének és a gondos ápolásnak köszönhetően a picik túlélési aránya növekvő irányt mutat. 1995 óta 40 százalékkal, 2006 óta pedig 53 százalékkal növekedett a korababák életbenmaradási aránya – olvashatjuk a The Guardian napilap korababákról végzett tanulmányt ecsetelő cikkében (Premature babies study shows survival rates on rise).

Egy koraszülött esetében számos kérdés felmerül, amire a válaszok egyénenként változnak: mikortól számít koraszülöttnek egy baba, mennyire fejlődött ki, milyen veszélyek fenyegetik, mire kell nála különösen figyelni, mit tehet érte az orvos, a szakápoló, a fejlesztő szakember, az édesanya, a család, hogyan lehet megelőzni a koraszülést, hogyan lehet növelni a korababák túlélési esélyeit, hogyan lehet egyensúlyba hozni a koraszülöttségből adódó esetleges fejlődési hiányosságokat? – hívja fel a figyelmet a Gyulafehérvári Caritas sajtóirodája. A szervezet éppen a számos felvetődő kérdés, nehézség miatt komolyan is veszi a koraszülöttekre irányuló nagyobb figyelmet novemberben és több napon átívelő eseményeket, beszélgetéseket szervez, segít az érintetteknek a segítségkérésben. Marosvásárhelyen A koraszülöttségről tabuk nélkül című beszélgetéssorozatukat folytatják november 4-13. között kérdésekkel, válaszokkal a Korai nevelő- és fejlesztő központban, a Mărăști utca 36. szám alatt.
A résztvevők orvosokkal, fejlesztő szakemberekkel és érintett szülőkkel beszélgethetnek. Az eseményről és a részvételi feltételekről bővebben IDE kattintva lehet tájékozódni.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy az időben történő lépések megtételéhez ehetőség van ingyenes szűrővizsgálatra koraszülött babáknak és gyerekeknek Székelyudvarhelyen, ahol az érintett kicsik növekedését és fejlődését nagy figyelemmel kísérik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a szülőknek és az egészségügyben dolgozó szakembereknek legalább 2 éves korig szigorú odafigyeléssel kell kísérniük a korababák fejlődését, de egészen 6 éves korig ajánlott évente szűrővizsgálaton részt venni. A Koraszülöttek hete programukon belül ingyenes szűrővizsgálatot biztosít a Caritas koraszülött kisbabáknak és gyerekeknek 0–6 éves korig, szakemberek segítségével (gyógypedagógus, gyógytornász, gyerekorvos bevonásával). A Székelyudvarhelyen zajló vizsgálatokra előzetesen be kell jelentkezni, mert a helyek száma korlátozott. A program megvalósítása az aktuális járványügyi Érdeklődni és jelentkezni ezeken a telefonszámokon lehet: 0741-280-779 vagy 0725-355-638.