Pápai üzenet a Női Fórum milánói találkozójára

0
1066
A szentatya üdvözli az audiencián résztvevő fiatal lányokat, nőket. Fotó: Vatican News

A Women’s Forum, vagyis a Női Fórum a Gazdaságért és a Társadalomért szervezet milánói találkozójára Ferenc pápa nevében küldött üzenetet Pietro Parolin bíboros államtitkár. Az október 17-19. közt megrendezett konferencia fő témája egy inkluzív, mindenkit befogadó vezetői kompetencia, leadership megvalósulásának támogatása azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a nők alapvető és pozitív szerepére a járványt követő felépülési folyamatokban.

A nők a szeretet civilizációjának építői

Pietro Parolin bíboros államtitkár megállapítja, hogy a Covid-19 járvány miatt világunk hatalmas megpróbáltatásoknak lett kitéve, amelyek az egész emberiséget sújtó következményekkel, traumákkal jártak. A válság sokakban irányvesztettséget, nehézséget, súlyos problémákat idézett elő és hagyott maga után.

A Női Fórum olaszországi összejövetele nagyon jelentős, hiszen a világnak szüksége van a nők együttműködésére, vezetői képességeire, megérzéseire és odaadásására egyaránt. Szent II. János Pál pápa 1995-ben fogalmazta meg, hogy a jövőben a súlyos problémák megoldásában egyre nagyobb szükség lesz a nőkre, akiknek jelenléte hozzájárul a szeretet civilizációjának kialakulásához szükséges „humanizációs folyamatokhoz”.

A nők közös otthonunk helyettesíthetetlen építői

Ferenc pápa is – folytatja üzenetét a bíboros államtitkár – számos alkalommal hangsúlyozta a nők helyettesíthetetlen szerepét egy olyan világ építésében, amely minden ember otthona lehet. Egy idei, év eleji beszédében kifejtette, hogy a nők konkrétak, egyértelműek, türelemmel tudják az élet fonalait szőni. A globális társadalmi, gazdasági és éghajlati kihívások terén a nők sokat tudnak támogatni azzal, hogy elősegítik az önzetlenség értéket, amely alapvetően fontos közös otthonunk ápolásában, valamint hozzájárulnak az azonnali haszon destabilizáló logikája elleni küzdelemhez.

A nőknek biztosítani kell a minőségi oktatáshoz való hozzájutást

Pietro Parolin bíboros államtitkár üzenetében megfogalmazza azt is, hogy a nők a szolidaritás és a nők és férfiak közötti kölcsönös együttműködés terén is alapvetően fontos szerepet töltenek be. A nők arra hivatottak, hogy a társadalom aktív építői legyenek egyedi sajátosságaiknak megfelelően. Ez bizonyos szempontból paradigmaváltást jelenthet azért, hogy megújuljon az emberi méltóság iránti érzés, amely minden emberben benne él.

Pietro Parolin bíboros üzenetében hangsúlyozza, hogy Ferenc pápa kívánságát tolmácsolva kihasználja az alkalmat arra, hogy felhívja a figyelmet a nők és a fiatal lányok megfelelő és minőségi oktatásának jelentőségére annak érdekében, hogy egyéni adottságaikat a lehető legjobb módon tudják kamatoztatni az összetartó társadalom fejlődése és fejlesztése érdekében. A nők és fiatal lányok megfelelő oktatáshoz való hozzájutása alapvetően fontos.

A milánói konferencia innovatív elképzeléseket dolgoz ki az újraindulásért

A Női Fórum a Gazdaságért és a Társadalomért olyan szervezet, amelynek célja, hogy előtérbe helyezze a nők elképzeléseit és segítsen a hangjukat hallassa a sürgető globális kérdésekben a fenntartható fejlődéstől, a gazdaságon át, a kulturális és médiát érintő témákig. A milánói találkozó a nők szerepére, elképzeléseire kívánja felhívni a figyelmet a járványt követő új világ megteremtésében. A konferencián innovatív megoldásokat dolgoztak ki az egész emberiséget érintő sürgető problémákra, így a klímaváltozás vagy az egészséghez való hozzáférés terén. A milánói összejövetel Olaszország G20 elnöksége alkalmából különleges lehetőségat kínált arra, hogy előmozdítsák a nemzetközi magán- és állami magas szintű döntéshozók közötti párbeszédet, felhívják a vezetők figyelmét a nők részvételének szükségességére a járvány utáni újraindulásban – olvasható az nagyszabású nemzetközi összejövetel megfogalmazott céljai között. 

Horváth Hajnalka, Vatican News

MEGOSZTÁS