Ferenc pápa: a beteg áll az első helyen

0
1172
Ferenc pápa fogadja a katolikus egyetem vezetőségét. Fotók: Vatican News

Ellenállni a kiselejtezés kultúrájának, megóvni a kiszolgáltatott emberi életet, méltósággal segíteni a fejlődő országoknak, oltóanyaggal ellátva őket – Ferenc pápa erről beszélt az Opus Dei által alapított, római orvosi egyetem (Campus Bio-Medico) vezetőségének, akiket hétfőn audiencián fogadott a Vatikánban.

Az orvoslásban lényeges, hogy a beteg személyt a maga teljességében gondozzák, ápolják, és az embert előrébb helyezzék a betegségnél. A 2015-ben alapított római katolikus orvostudományi egyetem éppen erre törekszik, Boldog Alvaro del Portillo tanítását követve, amit Ferenc pápa beszédében nagyra értékelt.

A gyógyítás, a tanítás és a kutatás terén egyaránt a személyközpontúság jellemzi egyetemüket, ahol a páciensnek ismerik a személyes történetét, baráti kapcsolatba lépnek vele, a lelkét is ápolják. Az emberszeretet, különösen a törékeny egészségűek iránt – akikben a megfeszített Krisztus képét látják –, a keresztény látásmódhoz tartozik, és ezt soha nem szabad veszni hagyni – mutatott rá a pápa.

A másik fontos szempont a kizárólagos haszonelvűség elutasítása, ahol csak anyagi érdekek dominálnak. Ez nem egyeztethető össze a keresztény etikával, mint ahogyan a kiselejtezés kultúrája sem. Nem fogadhatjuk el, hogy vannak méltó és méltatlan életek, és ez utóbbiaktól megszabadulunk, mert már nem termelnek profitot, nem hajtanak hasznot a társadalomnak. Sajnos ebben a légkörben élünk, de fel kell lépnünk a kiselejtezés kultúrája ellen – figyelmeztetett a pápa. Minden egészségügyi intézményben, főként, ha az keresztény ihletésű, úgy kellene ápolni a betegeket, hogy elmondhassuk: „Itt nemcsak orvosokat és betegeket látni, hanem személyeket, akiket befogadnak és segítenek. Itt kézzel fogható az emberi méltóság terápiája”. Ezt pedig nem árusíthatjuk ki, mindig meg kell védenünk – fűzte hozzá a szentatya.

A gyógyítás tudomány nélkül hiábavaló

A személy kezelését kell a középpontba állítani tehát anélkül, hogy elfeledkeznénk a tudomány és a kutatás jelentőségéről. A gyógyítás ugyanis tudomány nélkül hiábavaló, mint ahogy a tudomány gyógyítás nélkül meddő marad. A két dolog kéz a kézben jár, és csak együtt emelik művészetté az orvoslást, amiben fej és szív, ismeret és szenvedély, szakmaiság és könyörület, hozzáértés és empátia egyaránt jelen van.

Ferenc pápa az ismeretlen vagy ritka betegségek kutatására is kitért, amelyet anyagi szempontok miatt gyakran elhanyagolnak. Ezzel szemben az Opus Dei római orvosi egyeteme és klinikája nemcsak a kutatásban vesz részt, hanem anyagilag segítik azokat, akiknek gondot okoz állni az egyetemi képzés költségeit. A Covid-központ, az elsősegély és a nemrég átadott Hospice-osztály, amit működtetnek, hozzájárul a járványhelyzet enyhítéséhez. A pápa hangsúlyozta az összefogás fontosságát. Együtt kell működnünk, ezt megtanultuk a pandémia alatt. Rájöttünk, mennyire össze vagyunk kötve, és hogy a közös problémákat csak együttes erővel tudjuk megoldani. Erre az összefogásra, együtt gondolkodásra van szüksége az egészségügynek, különösen, ha az katolikus. Elmúltak azok az idők, amikor elszigetelten követtük a karizmánkat.

A szeretetszolgálat megkívánja, hogy odaajándékozzuk a tudást, másokat is részesítsünk kompetenciánkból, és hogy mindenki rendelkezésére bocsássuk a tudományt. Önmagukban nem elegendők a tudomány termékei, mert csak tüneti kezelést biztosítanak. Jó példa erre a vakcinák esete: sürgősen segíteni kell azokat az országokat, ahol kevesebb oltóanyag áll rendelkezésre. Ugyanakkor hosszútávú tervekre van szükség, amelyeket nem pusztán a jóléti országok önnön bebiztosításának vágya vezérel. A gyógyszereket méltósággal kell osztani, nem könyöradományként. Hogy valóban jót tegyünk, a tudományt és annak átfogó alkalmazását kell előmozdítanunk. Megérteni a hátteret, meggyökerezni a gyógyítást, és növelni az egészségügyi kultúrát. Nem könnyű feladat – ismerte el a pápa: valódi küldetés ez, amiben a katolikus egészségügy remélhetőleg egyre aktívabb lesz. Ezáltal a kifelé nyitott, kilépő egyház jele lesz – mondta még a pápa az Opus Dei által alapított római orvostudományi egyetem vezetőségének, majd áldásával és köszönetével búcsúzott tőlük.

Forrás: Gedő Ágnes/Vatican News