Ne felejtsük el a csend hatalmát, energiáját

0
1662
Fotók: Nagy Árpád, Debreczi Hanna

Mintha elfelejtettük volna a csend erejét, hatalmát, energiáját – hangzott el a kovásznai Mária-áhítaton, szombaton. A szentmisét dr. Diósi Dávid egyetemi tanár, gyulafehérvári vicerektor mutatta be, aki mély gondolatokat osztott meg az elcsendesülés szükségéről, lelassulásról, Szűz Mária példájáról.

Már több mint öt éves hagyomány, hogy minden hónap harmadik szombatján a Boldogságos Szűzanyát köszönteni gyűlnek össze a hívek Kovásznán. A helyi és a környező településekről érkező hívek rendszerint megtöltik ilyenkor a templomot: elhozzák és felajánlják szándékaikat, kéréseiket, hogy a Boldogságos Szűzanya vigye azokat a Mindenható színe elé. Az alkalom egy órás szentségimádással kezdődik, amelyet a szentmise követ. Az októberi hónap áhítatának szentmiséjét dr. Diósi Dávid mutatta be. Homíliájában a csend fontosságát emelte ki: Mária útján járva a csend honába érkezünk.

„Mintha elfelejtettük volna a csend erejét, hatalmát, energiáját. Mai világunk mintha valóságosan menekülne a csend mélységétől: elég neki a felszín, a látszat, a prezentálás. S mintha a ma embere elfelejtene szárnyat bontani, a magasba szállni, az angyalok szféráját, a mennyországot keresni” – fogalmazott Diósi Dávid. Hozzátette: Isten a csendben lakozik, nem szereti a látszat zaját, zsivaját, csörömpölését. Felszólította a híveket, hogy hajtsák fejüket a Szűzanya szívére, teljenek be csendjével. Arra hívta fel a figyelmet, hogy hagyjuk, hogy a mi szívünk is felvegye Mária szívdobogásának ritmusát, teljünk be a csendjével, és akkor a mi szívünkbe is betér a béke, a kiegyensúlyozottság, az isteni szeretet.

„A Szűzanya tekintetében benne van a mennyei Atya féltő tekintete, Szent Fia áldó tekintete, s benne van a Szentlélek mindent átformáló, szerető tekintete. A Szűzanya tekintete a mennyország ablaka, amelyen keresztül földünkre érkezik az égi áldás”– fogalmazott a szónok. A vicerektor arra szólította fel a híveket, hogy hazatérte után mindenki bátran mutassa meg, hogy mennyit változott és miben a Szűz Máriával való találkozás után. A szentmise után a rózsafüzért imádkozták a hívek, amelyet a Kikapcsolsz katolikus ifjúsági zenei együttes tagjai mondtak el. Majd, az esős idő ellenére, a hívek, a kovásznai ifjúság által vitt Szűzanya szobor után felsorakozva gyertyás körmenetet tartottak. Az áhítat Péter Arthur kovásznai plébános áldásával zárult. A következő ilyen alkalmat november 20-án tartják, az eseményt minden hónapban, élőben közvetíti a Mária rádió.

Jánó Árpád