Idősek köszöntése Nagybányán

0
1448

Egy társadalom, egy közösség minőségét azon is fel lehet mérni, ahogyan időseivel bánik. Ma már az ENSZ világnapot hirdetett az időseknek, az egyházunk is figyel tiszteletükre. Az időseket ünnepelték a nagybányai esperesi kerület plébániái szombaton, október 16-án, amikor Bölcsesség lakik a hosszú életben (Jób 12,12) mottó jegyében közös hálaadásra hívták a szépkorúakat. A Szentháromság-templomban délben bemutatott szentmisére nagybányai plébániákról, Felsőbányáról és Láposbányáról érkeztek hívek.

A szentmisét Kovács István láposbányai plébános mutatta be, koncelebrált Szmutku Róbert esperes-plébános, valamint Fanea József segédlelkész. Fekete József nyugalmazott lelkipásztor a bűnbánat szentségének kiszolgáltatásában nyújtott segítséget. A liturgikus zenei szolgálatot Varga Ervin sárközújlaki kántor látta el.

XVI. Benedek pápát idézve prédikációjában Szmutku Róbert arról beszélt, hogy egy társadalomnak, egy civilizációnak minőségét azon lehet felmérni, ahogyan időseivel bánik. Az ENSZ is gondolt az idősekre, világnapot hirdetett tiszteletükre. Ferenc pápa megállapította, hogy gyakran a fiatalok magukra hagyják az időseket, és ezt mi is tapasztaljuk gyakran. Soha ne szűnjünk meg az Úrhoz jönni, ő hív minket: „Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok – én megkönnyítlek titeket” (Mt 11,28). Ha fejlődni akarunk, naponta építenünk kell Isten országát, boldogabbá tehetjük életünket és másokét is.

Minden napnak van értéke és értelme, hiszen Isten az öregkorba olyan értékeket rejtett el, amelyek nem csak a saját életünket, hanem mások életét is gazdagítják. Ilyenek például az imák: mennyi mindent kiimádkoztak gyermekeik, unokáik számára az idősek, ők azok, akik biztosítják az imahátteret. Albert Schweitzer írta: „Csak az öregszik meg, aki lemond eszményeiről. Az évek múlásával ráncossá lesz az arcod, de ha kialszik benned a lelkesedés, akkor lelked ráncosodik meg. Gondok, kétségek, az önbizalom hiánya, reménytelenség: nemcsak a testet húzzák le a föld porába, hanem a lelket is.” Imádkozzunk, hogy növekedve Isten és egymás szeretetében, ne öregedjünk, hanem törekedjünk, Isten dicsőségére és egyházunk örömére! – bíztatta a jelenlevőket a szónok.

A szentmise végén Bereczki Krisztián, a Szatmárnémeti Hám János Teológiai Líceum IX. osztályos diákja hegedűjátékkal örvendeztette meg a híveket, a zenés momentumot verses előadás követte. A 90. életévét nemrég betöltött Rettegi Ferencet, aki hatvanhárom évvel ezelőtt kötött házasságot ebben a templomban, mint a jelenlevők legidősebbjét, virágcsokorral ajándékozta meg Szmutku Róbert plébános.

A templomi hálaadás után a plébánia Scheffler házának udvarába hívták meg a szervezők az időseket, ahol szeretetvendégséggel és kulturális programmal ajándékozták meg őket. A Csedregről származó Bereczki Krisztián és Szemák Brigitta felcsíki és palatkai táncokat adtak elő, és rövid, citerán kísért népdalelőadás is a része volt a kulturális programnak.

Forrás: Nagybánya.ro

MEGOSZTÁS