A szinódus gyulafehérvári főegyházmegyei szakasza szentmisével indul

0
2483

A XVI. Rendes Püspöki Szinódus gyulafehérvári főegyházmegyei szakaszát Kovács Gergely érsek nyitja meg október 17-én, vasárnap de. 10 órakor a gyulafehérvári székesegyházban, adta hírül a Gyulafehérvári Érsekség.

Ferenc pápa október 10-én a Szent Péter bazilikában szentmisét mutatott be, ezzel nyitotta meg ünnepélyesen a szinodalitás témájának szentelt szinódust. A szentatya homíliájában három fő feladatként jelölte meg a találkozást, a meghallgatást és a felismerést.

A szinódus gyulafehérvári főegyházmegyei szakaszát Kovács Gergely érsek nyitja meg október 17-én, vasárnap de. 10 órakor a gyulafehérvári székesegyházban, a megnyitó szentmise az érsekség Facebook-oldalán követhető lesz mindazok számára, akik nem tudnak személyesen jelen lenni ezen alkalommal Gyulafehérváron.

Ferenc pápa az október 10-i szentmise homíliájában elmondta: a szinódus pontosan azt jelenti, hogy együtt és ugyanazon az úton járunk, Jézushoz hasonlóan. Jézus találkozik a gazdag ifjúval, meghallgatja és segít neki felismerni a megoldást. A szinódus három fő feladata pontosan ez: találkozni, meghallgatni és felismerni. A pápa így biztatott: „A szinódus alatt őszintén tegyük fel kérdést, hogyan viszonyulnunk a meghallgatáshoz. Tudunk a szívünkkel meghallgatni másokat?” A szinódus alatt az emberré lett Ige útját kell követni, meghallgatva az Úr szavát és másokat is. A szinódus továbbá a Szentlélek sugallatának felfedezése, aki új utakat és új nyelvezeteket mutat. A Szentlélek arra hív minket, hogy hallgassuk meg az egyház, a népek és a nemzetek kérdéseit, aggodalmait, reményeit. Ne hallgattassuk el szívünket és ne zárkózzunk be a megszokott, biztos dolgok mögé, hanem hallgassuk meg egymást, kérte Ferenc pápa.

A XVI. Rendes Püspöki Szinódus egyházmegyei szakasza 2021. október 17-től 2022 áprilisáig tart. Az egyházmegyei szakasz során „Isten népével való konzultációra” kerül sor. A szinódus főtitkársága egy segédanyag kíséretében minden egyházmegyének elküldött egy előkészítő anyagot. Ennek alapján a tanácskozásoknak, beszélgetéseknek — Ferenc pápa szándéka szerint — minél szélesebb körben kell történnie, a földrajzi, életkor és szociológiai helyzet szempontjait egyaránt figyelembe véve. Az egyházmegyei szakasz lezárása után minden egyes egyházmegye elküldi megfogalmazott gondolatait az országa püspöki konferenciájának.

Az közlemény értelmében a Gyulafehérvári Érsekség elöljárója arra biztatja a főegyházmegye híveit, hogy ha nem tudnak személyesen résztvenni a megnyitón, lélekben kapcsolódjanak be az egyházmegyei szakaszt megnyitó szentmisébe október 17-én, vasárnap.

A szinódus sikeréért, a közös úton való közös haladásért a következő imát lehet mondani: Előtted állunk, Szentlélek, és a te nevedben gyűltünk össze. Egyedül te vezess minket, lelj otthonra a szívünkben; taníts minket a követendő útra, és arra is, miként járjunk rajta. Gyengék és bűnösök vagyunk; ne hagyd, hogy zűrzavart szítsunk. Ne engedd, hogy a tudatlanság tévútra vezessen bennünket, vagy hogy az elfogultság befolyásolja cselekedeteinket. Add, hogy megtaláljuk benned az egységet, hogy együtt haladhassunk az örök élet felé, és ne térjünk el az igazság útjától, sem attól, ami helyes. Mindezt tőled kérjük, aki mindenütt és minden időben munkálkodsz, az Atyával és a Fiúval egységben, mindörökkön örökké. Ámen.

A következő hónapokban arra kérik a főegyházmegye papjait, híveit, kövessék az eseményeket. Véleményünkkel, gondolatainkkal, javaslatainkkal mindannyian segítsük Krisztus egyházának Isten akarata szerinti növekedését!

MEGOSZTÁS