Thüringia rózsái

0
1576
A szelterszi Rehabilitácis és Rekreációs Háznál állított Portik Bakai Sándor emlékplakettnél „Thüringia rózsái” rózsát ültettek

Azok a hajdani ifisek tartottak találkozót október első hétvégéjén, akik a szentegyházasfalvi plébánián Portik Bakai Sándor néhai plébános körül jöttek össze a kommunizmus utolsó éveiben – adta hírül a Szent Gellért Alapítvány Facebook-oldala. A Thüringia rózsája című, Szent Erzsébet életét idéző színdarabot 52 alkalommal adták elő 1988 és 1993 között (Erdélyben és határon kívül), lehetőséget adva számtalan közösségi, lelki, felejthetetlen élménynek.

Nemcsak a múlt idézéséről szólt a találkozó, hanem a jelenről is. Az immár 47−62 év közötti egykori „szent fazakak” − ahogy a szentegyházasfalvi plébánia dómus históriája bejegyezésben szerepel − élete arra a hitre épült, amit a gondviselő Isten Portik Bakai Sándor plébános által beléjük táplált. Az ő tartását, szigorát, elfogadó szeretetét ma is „bőrükön” érzik és lelkükben hordozzák. A szelterszi Rehabilitácis és Rekreációs Háznál állított Portik Bakai Sándor-emlékplakettnél „Thüringia rózsái” rózsát ültettek. Bíznak abban, hogy az elkövetkezendő években is erőt meríthetnek a további találkozók élményéből.

A Szent Gellért Alapítvány ma is ebből a forrásból táplálja az ifjúság neveléséért való buzgalmát. Adja Isten, hogy a „szentgellért” háza táján megfordult fiatalok ugyanúgy lelkükben őrizzék a hit magját, amit itt kaptak és kaphatnak, és bő termést hozzanak. A jelenlegi szentegyházi fiatalok előtt továbbra is nyitva áll az alapítvány kapuja ifivel, passiózással, önkéntes munkával.