Közép-Európa országai püspöki konferenciáinak titkárai találkoztak Szabadkán

0
1101
Fotó: Kathpress

A kultúrák egysége és sokfélesége az egyházban címen Német László püspök meghívására Közép-Európa országainak püspökkari titkárai tanácskoztak a Vajdaságban, Szabadkán október 7. és 8. között.

Ötödik alkalommal találkoztak a püspökkari titkárok, ezúttal Német László SVD püspök, a szerbiai katolikus püspöki konferencia elnöke meghívására gyűltek össze a vajdasági Szabadka városában. Német Lászlót, a Nagybecskereki Egyházmegye főpásztorát szeptemberben választották meg az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) első alelnökének.

Német László püspök megnyitója védőbeszéd volt Európa összetartozásáért. Ahhoz, hogy a kölcsönös megértés létrejöjjön, szükség van arra a bátorságra, ami képes elhagyni a saját térfelét, és a lépni a másik felé. Nem próbálkozhatunk azzal, hogy átszínezzük és magunkhoz alakítjuk a másik felet. Sokkal inkább komolyan kell vennünk, elfogadva sajátosságait – fogalmazott a szerbiai, montenegrói, macedón és koszovói katolikus egyházmegyéket összefogó Szent Cirill és Metód Püspöki Konferencia elnöke.

Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára a Vajdaság – melynek Szabadka a második legnagyobb városa  – kulturális és vallási sajátosságaira emlékeztetett . A török pusztítás következtében a város és környéke a 18. században elnéptelenedett, majd bevándorlási területté vált: katolikusok, evangélikusok, ortodoxok, zsidók éltek itt együtt. A magyar, a horvát, a német és a latin egyaránt az együttélés nyelve volt, ami akkoriban alapvetően problémamentes volt – mondta Tóth Tamás.

Ausztriát Peter Schipka, a püspöki konferencia titkára, valamint Christian Marte SJ képviselte, aki a korábbi években a találkozó moderátora volt. Európa közepén számos kultúra él együtt, a vasfüggöny azonban hosszú időre elválasztotta őket egymástól – mondta Schipka a Kathpress osztrák katolikus hírügynökségnek adott interjúban. Személyes találkozásokban fedezhető fel, milyen gazdag ez a kulturális sokféleség. „Közös történelmünkből kiindulva akarunk  közös jövőt építeni Európában mint egyház” – fogalmazott.

Beate Gilles, a német püspöki konferencia titkára Szerbiában első ízben találkozhatott személyesen hivatali kollégáival. A találkozón beszámolt a német konferencia által kezdeményezett „zsinati útról”.

A találkozón részt vettek Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország püspöki konferenciáinak titkárai, online kapcsolódtak a tanácskozáshoz Szlovénia, Románia titkárai.

2017-ben az osztrák konferencia meghívására tartották az első ilyen találkozót Bécsben.

Magyar Kurír

MEGOSZTÁS