Tudatos jelenlét és valóságészlelés a szakmában

0
1887

Az idén végzett erdélyi szupervizorok október 9-én hibrid módban (Csíksomlyón, a Jakab Antal Házban és online) szervezték meg az első szakmai konferenciájukat. Az Első Erdélyi Szupervizor Konferencia célja egyrészt szakmai továbbképzést nyújtani a szupervizoroknak, másrészt megmutatni a más szakterületekről érkezőknek, hogy miben lehet segítségükre a szupervízió, legyen az segítő- vagy full profit szakma.

Simon László szupervizor-coach előadása betekintést nyújtott abba, hogy milyen digitális transzformációknak vagyunk kitéve a munka világában, és hogyan lehet a változékony, bizonytalan, komplex, kétértelmű (VUCA) világunkból erőforrást kovácsolni és meglépni a VUCA 2.0 szintet: vízióval, megértéssel, bátorsággal, alkalmazkodási készséggel gazdagodni vezetőként, és nem csak.

Simon László szerint nem kell félnünk segítőszakmásként attól, hogy eltűnne a szakmánk, hiszen a digitalizáció befolyásolta világban is az embercentrikusabb, tapinthatóbb tapasztalatokat keressük. A szupervízió segíthet abban, hogy a digitális transzformáció kihívásaiban elakadt embert kiszabadítsa. Hogy milyen kihívások érnek minket az új digitális világunkban, azt a bőrünkön érezzük: türelmetlenség (mindent és azonnal érintésre vagy pillantásra szeretnénk elérni), sekélység (nagyon sok információ, üzenet, tartalom, amivel nem tudunk mit kezdeni), izoláció (home office). A szupervízió abban segít, hogy lehetővé teszi a a szupervizált számára, hogy ezekre a tapasztalatokra reflektálva megfogalmazza a saját tanulását és eljusson a bölcsességgel és hivatástudattal végzett munkához.

Dr. Hídvégi Zsófia szupervizor és coach a testtudatosság fontosságára hívta fel a figyelmet. Tanulni, fejlődni csak nyugalmi állapotban lehet, ezért nem mindegy, hogy milyen érzelmi állapotban végezzük a munkánkat. Az előadás keretében a polivagális elmélet bemutatása mellett számos gyakorlattal is megismerkedhettünk, amelyek elősegítik a stresszmentes munkavégzést.

A szupervízió „megízlelésé”-re is volt lehetőség, egyrészt a fórumbeszélgetés alkalmával, másrészt a számos felkínált műhelymunka keretén belül. A fórumbeszélgetés révén, amelyet Papp Ágota vezetett, az első erdélyi évfolyam végzősei vallottak arról, hogyan segítette őket ez a képzés a szemléletváltásban. A kerekasztal beszélgetés alatt pedig a meghívott vendégek tapasztalatain keresztül abba nyerhettek betekintést a résztvevők Simó Irma segítségével, hogy melyek azok a szervezeti terepek, ahol a szupervízióra szükség lehet, és miben különböznek a különféle szervezeti kontextusok (iskolai és felsőoktatás, egészségügy, alapítványi és közösségi munka) problematikái.
A konferencia megnyitójában Wiesner Erzsébet, a Magyar Szupervizorok és Szupervizor-Coachok Társasága elnöke és Török Iván, a Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Mentálhigiénés Egyesület tiszteletbeli elnöke online módon köszöntötte a résztvevőket, Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere pedig jelenlétével és egésznapos részvételével tisztelte meg a jelenlévőket. Sógor Enikő kiemelte beszédében, hogy fontos számára, hogy a szakmaiságot és a szupervíziós szolgálatot is a közösség és a városvezetés szolgálatába állítsa, hogy hídat építsen a szakmai és a vezetői réteg között.

Nagy öröm számunkra, hogy volt oktatóink, képzőink köszöntőbeszédükkel és előadásaikkal támogatták erdélyi szakmai elindulásunkat, és nagy köszönettel tartozunk képzésfelelőseinknek, dr. Nemes Évának és Marosszéki Emesének, továbbá minden oktatónknak a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsésztudományi Karának Pszichológiai Intézetéből, akik bevezettek minket (26 erdélyi szakembert) a reflektív szupervíziós munka művészetébe.

A konferencia támogatói: Ruritage projekt-Pro Educatione Egyesület és az Áradat egyesület voltak. A szupervíziós eseményekről és lehetőségekről a közeljövőben az Erdélyi Szupervizorok Facebook-oldalon lehet majd olvasni.

Dr. Homa Ildikó

MEGOSZTÁS