Madéfalvi gyermekek templomi énekszolgálaton

0
2184

Hétvégén Marosvásárhelyen és Marosszentgyörgyön vendégszerepelt a madéfalvi Schola Gregoriana. A 23 tagú gyerekkórusból a marosszéki turnén tizennyolcan vettek részt Ványolós András karnagy és felesége, Ványolós Orsolya zenetanár vezetésével.

Pénteken a marosszentgyörgyi római katolikus templomban végeztek énekszolgálatot a 6 órai szentmisén, majd ugyanott, a templomban tartottak koncertet. Ezt követően a marosszentgyörgyi plébániai kórus és gyerekkórus tagjai közös vacsorára és táncos mulatságra hívták meg a madéfalvi gyerekeket.

Szombat este Marosvásárhelyen a Keresztelő Szent János-templomban énekeltek a szentmisén, majd koncertet tartottak, amely igazi zenei áhítatként koronázta meg a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szervezett élő rózsafüzér zarándoklatot. A rendkívül fegyelmezett gyerekek gyönyörűen, tiszta hangon és meglepő átéléssel szólaltatták meg a többnyire latin nyelvű egyházi énekeket.

A MADÉFALVI GYERMEK SCHOLA
A Madéfalvi Schola 2013-ban alakult Ványolós András karnagy vezetésével. Tagjai csíkmadéfalvi lelkes, daloskedvű gyermekek. Az évek során szépen gyarapodott a tagok száma, mára 23 tagú a kórus, közülük néhányan elérték a felnőttkort. Részt vettek Schola találkozókon, de már megfordultak Gyulafehérváron, Déván és Sepsiszentgyörgyön is. 2018-ban a régizene fesztivál keretében énekelték a J. S Bach Máté-passió gyermekkórus részeit.

“A Schola főleg szentmiséken énekel, mert gregoriánt énekelni a szentmisén az egységesség ajándékát hordozza, hiszen dallamában és szövegében egyaránt nagyjából egyidős a mise egészével. Ezért tapasztalhatjuk, hogy teljesen törésmentesen illeszkednek egymáshoz a mise részei, és egymást kölcsönösen kiegészítve egy gondolati-zenei egészet hoznak létre, ami segít elmélyülni Isten titkaiban – mondta el Ványolós András karnagy, a kórus vezetője.

VÁNYOLÓS ANDRÁS karnagy 1978-ban született Gyergyószentmiklóson. Tanulmányait a Salamon Ernő Elméleti Líceumban kezdte szülővárosában, majd a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián folytatta zenepedagógia szakon. Érdeklődése az egyházzene felé irányult, majd aktív tagja lett a kolozsvári reneszánsztánc-mozgalomnak is. Egyetemi évei alatt és után Kirkósa Júlia operaénekesnőtől tanult énektechnikát. Számos európai országban vett részt mesterkurzusokon: gregorián éneket tanult Pannonhalmán, Egerben, Kolozsváron; magánéneket az ausztriai Krieglachban, Bukarestben, a norvégiai Trondheimban; reneszánsz és barokk táncokat Bukarestben, Kolozsváron, Csíkszeredában és Trondheimban. Énekelt a Schola Gregoriana Monostorinensis és az Állami Magyar Opera kórusában Kolozsváron, vezette a Kálvin Scholát, amellyel az erdélyben kiadott Öreg Graduál magyar gregorián tételeit adták elő. Jelenleg több kórus vezetője, ilyen a kortárs kórusműveket megszólaltató Lux Aurumque kamarakórus, a Madéfalvi Dalkör, a Madéfalvi Schola és a csíkborzsovai férfikórus. 2013-ban a Romániai Dalszövetség Jagamas János karvezetői díjjal tüntette ki.

Molnár Izabella
Fotók: Simon Kinga, Tamási Albert, Molnár Miklós Csaba