A botanikus Haynald Lajos bíboros, Erdély püspöke emlékére rendeztek konferenciát

0
1576
Haynald Lajos: részlet Munkácsy Mihály festményéből (1884). Fotó: Wikipédia

Haynald Lajos bíboros, kalocsai érsek, Erdély püspöke születésének 205. évfordulója alkalmából október 3-án emlékkonferenciát rendezett a Pro Arte et Natura Alapítvány Haynald Lajos szülővárosában, Szécsényben, a Kubinyi Ferenc Múzeumban. A konferencián, amely a botanikus Haynald bíborost mutatta be, Varga Lajos váci segédpüspök A Biblia növényei címmel tartott előadást.

Haynald Lajos olyan növénygyűjteményt hozott létre, amely a saját korában gazdagság és rendezettség tekintetében Európában az elsők egyike volt. Gyűjteményét gazdag könyvtárával együtt a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta – adományával lehetővé tette, hogy a múzeum növényi gyűjteményét önálló osztállyá szervezzék.

Még életében közel ötven növényt – algákat, gombákat, zuzmókat, edényes növényeket – neveztek el róla. Szülővárosa, Szécsény méltón büszke rá. Tudományos munkásságával mint botanikus, mint csillagász az emberiség számára maradandó értéket hozott létre. A főpásztor Istent és a magyar nemzetet szolgálta. „Életműve példa a mai nemzedék számára, hogy igazi értéket létrehozni csak a Teremtővel együttműködve lehet. Példája ösztönözzön a teremtett világ védelmére, megőrzésére” – mondta Lipthay Antal, a Pro Arte et Natura Alapítvány létrehozója, anyai ágon Haynald bíboros rokona.

A szécsényi konferencia a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

A Pro Arte et Natura Alapítvány második alkalommal rendezett konferenciát Haynald Lajos bíboros, érsek tiszteletére. Az elsőt – amelynek témája a barátság volt, amely Liszt Ferenchez és Munkácsy Mihályhoz fűzte, és amely műalkotásokat ihletett – 2011. december 6-án tartották Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Természettudományi Szakosztálya és a kolozs-dobokai főesperesség közös szervezésében 2017. október 26-án tartottak emlékülést Kolozsváron Haynald Lajos – erdélyi római katolikus püspök, kalocsai bíboros és botanikus – emlékezetére címmel a nőszövetség Szentegyház utca 2. szám alatti dísztermében.

Forrás: Pro Arte et Natura Alapítvány/Váci Egyházmegye/Magyar Kurír