Büszke voltam, hogy ott lehettem: résztvevők a ministránsok zarándoklatáról

1
1946

Szent Mihály napjára gyulafehérvári zarándoklatra hívta Kovács Gergely érsek idén a főegyházmegye ministránsait. Negyven helységből érkeztek buszok, személygépkocsik a szinte 300, az útra vállalkozó ministránssal, adtuk hírül portálunkon. Két résztvevő idézi fel élményeit a ministránszarándoklatról.

Egy vasárnap, amikor megtudtam a pap bácsitól, hogy Gyulafehérváron ministránstalálkozó lesz, nagyon megörültem, mert még sohasem vettem részt egy ilyen fontos eseményen. Kíváncsi voltam, milyen a gyulafehérvári székesegyház, és hogy hány ministráns lesz ott. Reggel korán elindultunk, hogy lassan és nyugodtan oda tudjunk érkezni, mert mi messziről, Nyárádköszvényesről mentünk Gyulafehérvárra. Én már a buszban nagyon izgatott voltam, annyira vártam a találkozót. Amikor odaértünk és kiszálltam a buszból, körbenéztem és eltűnődtem azon, hogy milyen gyönyörű, történelmi város Gyulafehérvár. A vár bejáratánál a pap bácsi sok érdekességet mesélt a várról és a székesegyházról. A mise előtt a székesegyházban imádkoztunk Márton Áron kegyelmes úr sírjánál, és megnéztük a Hunyadiak síremlékét is. Pap bácsink megmutatta a korábbi székesegyház alapját és ott is sok érdekességet mesélt. Utána felvettük a ministránsruhánkat és beálltunk a sorba, hogy a többi ministránssal együtt felvonuljunk. Indult is a sor, és akkor nagyon jó érzés fogott el: vártam, hogy végigvonuljunk a hatalmas templomon és mindenki büszke legyen ránk. Nagyon szép volt a szentmise, jó volt együtt ülni a szentélyben a többi ministránssal. A mise után volt egy másik gyönyörű szertartás, egy szentségimádás nekünk, ministránsoknak. Boldog vagyok, hogy egy ilyen felemelő eseményen részt vehettem és személyesen láthattam az érsek atyát.

Kacsó Krisztina-Johanna, VI. osztályos, Nyárádköszvényes

Nagyon különleges volt számomra Szent Mihály napja, mert az érsek atya meghívta a ministránsokat a gyulafehérvári székesegyház búcsújára. Csíki Dénes pap bácsi kíséretével zarándokoltunk . Második alkalommal jártam a székesegyházban, de szerintem akárhányszor mennék, mindig szép emlékekkel jönnék haza, mint ahogy most is. Amint megláttam a templom tornyát, jó érzés töltött el és kicsit izgulni is kezdtem. Számomra a legszebb a mise volt. Ilyen bevonulásban még nem részesültem korábban! A kántoriskola kórusa még szebbé tette a már alapból gyönyörű misét. Sokkal másabb volt minden, mint itthon egy búcsún. Az érsek atya misézett, ami számomra még különlegesebbé tette az eseményt, mert most találkoztam először vele. Nagyon jó volt vele találkozni! Nagyon jó volt a székesegyházban szentáldozásban részesülni. Az egész mise nagyon felemelő volt, és büszke voltam, hogy ott lehettem mint Mikháza egyik képviselője.

Tóth Szilvia, VI. osztályos, Mikháza

Fotók: Bodó Márta

1 HOZZÁSZÓLÁS