A Szentszék is jelen van a Dubaiban megrendezett világkiállításon

0
1378

A Kultúra Pápai Tanácsa sajtóközleményben adta hírül október 1-jén, hogy a Dubaiban megrendezett és szeptember 30-án ünnepélyesen megnyitott világkiállításon a Szentszék saját pavilonnal vesz részt. Az expó főtémája: Összekötni az elméket, jövőt teremteni, három altémája: lehetőség, mobilitás, fenntarthatóság.

Az október 1-jétől jövő év március 31-éig tartó Expo 2020 Dubai nevet viselő rendezvényen a Szentszék is részt vesz.

Pavilonja esztétika, tudomány és hit találkozását teszi lehetővé és jeleníti meg, mindez a testvériség, valamint a kultúra- és vallásközi párbeszéd jegyében. Szimbólumként két történelmi találkozás szolgál: Szent Ferenc és Malik Al-Kāmil szultán 800 éve történt találkozása és Ferenc pápa 2019-es találkozója Ahmad Al-Tayyibbal, az Abu Dhabiban található Al-Azhar főimámjával.

A világméretű járvány, a gazdasági krízis ellenére a Szentszék az expón való részvétel mellett döntött, fontosnak tartja megjeleníteni üzenetét és az első, muzulmán többségű közel-keleti országban rendezett világkiállításon jelen lenni.

A Szentszék pavilonja témája: Elmélyíteni a kapcsolatokat, azt hangsúlyozza, hogy fontos a biztos alapokon nyugvó kapcsolatok építése népek, kultúrák, vallások között. Az expó egyik általános témájához kapcsolódik ezzel: Összekötni az elméket, jövőt teremteni.

A pavilon tervezése a Kultúra Pápai Tanácsa munkatársának, mons. Tomasz Trafnynak a munkája, aki Giuseppe Di Nicola műépítésszel működött együtt az arculat kialakításában. Látható többek közt Giotto freskójának reprodukciója Assisi bazilikájából: Ferenc a szultánnal találkozik, egy videóinstalláció, és az Abu Dhabi Nyilatkozat díszes kiadású példánya, angol-arab nyelven, a bevezetőt Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk, dubai emír és Ferenc pápa jegyzi.

A pavilonban Michelangelónak a Sixtusi kápolnában látható Ádám teremtése reprodukciói is jelen vannak, és többek közt a svájci gárda egyenruháit is megnézhetik a látogatók.

A kiállításon néhány értékes kézirat eredetijét is bemutatják a Vatikáni Levéltár gyűjteményéből: Theon Alexandrinus munkája, egy arab nyelvű fordításrészlet (palimpsest, kb. 800-830-ból); Leonardo Pisano Liber Abbaci című munkája (az arab számjegyek nyugati bevezetése); Tomás de Orta (†1594) portugál csillagász megjegyzései a gregorián naptárreformra vonatkozóan.

A látogatókat ferences fiatalok fogadják és kísérik a szentszéki pavilinban. Akik személyesen nem tudnak Dubaiba utazni, egy applikáció segítségével fogják tudni a kiállítást virtuálisan meglátogatni.

Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke jelen volt a megnyitón, a Szentszék napját 2022. március 19-én ünneplik.

A világkiállítás az Expo 2020 nevet viseli, mert eredetileg 2020 októbere és 2021 áprilisa közt tartották volna. Mint a NEK esetében is, a szervezők megtartották az eredeti nevet a módosult időpont ellenére.

Összeállította és angolból fordította Bodó Márta