Merjünk egyek lenni egy megosztott világban

0
1587
Fotó: Gerhardus.ro

A Fokoláre Mozgalom püspök barátainak ökumenikus találkozóját tartották Merjünk egyek lenni. Az egység ajándéka egy megosztott világban címmel szeptember végén Castel Gandolfóban. Szeptember 23-án és 24-én szervezett nemzetközi konferencia programjához a világhálón keresztül csatlakozott Pál József Csaba temesvári megyéspüspök, valamint – Daniel pátriárka, a Román Ortodox Egyház vezetőjének beleegyezésével – Lucian Mic karánsebesi román ortodox püspök és Călin Ioan Bot lugosi görögkatolikus segédpüspök is.

A három főpásztor a karánsebesi ortodox püspökség székhelyéről csatlakozott online a több mint 45 ország mintegy 150 résztvevőjéhez – adta hírül a temesvári püspökség sajtóirodája. Ferenc pápa szombaton fogadta a Vatikánban a Fokoláre mozgalom püspök barátait. Chiara Lubich karizmájára emlékeztetve a testvériség megvalósítására buzdította őket. Hangsúlyozta: az egység, amit Jézus Krisztus ajándékoz nekünk, nem teljes egyetértést jelent, hanem a másik személy tiszteletét. A Fokoláre Mozgalom püspök barátainak ökumenikus találkozóján a szentatya emlékeztette a jelenlévőket a kezdetekre, amikor a háború szörnyűségei közepette Trentóban Chiara Lubich lelkében a Szentlélek elültette a testvériség és a szeretetközösség magvát. Abból a csoportból növekedett és fejlődött ki egy világszintű mozgalom, amely ma már számos nyelven magához vonzza az embereket Isten szeretetének erejével. Ferenc pápa kiemelte: úgy teremtenek egységet, hogy a különbözőségeket nem törlik el, hanem érvényre juttatják és egymással összehangolják. Erre az egységre ma nagy szüksége van a világnak – erősítette meg a pápa.

A szentatya úgy fogalmazott: Isten álma az, hogy kiengeszteljen és összehangoljon Krisztusban mindent és mindenkit. Utalt Fratelli tutti kezdetű enciklikájára is, amelyben az egységet sürgeti. Bátran vállaljuk ezt a feladatot a szentek és korunk tanúságtevői nyomán, akik nagy árat fizetnek hitükért.

„Az egység, amit Jézus Krisztus adott és ad nekünk, nem egyhangúságot jelent, nem a mindenáron való egyetértést, hanem a személynek, a másik arcának tiszteletét, különösen a szegények, a kicsinyek és a kirekesztettek esetében” – fogalmazott Ferenc pápa, majd köszönetet modnott A Fokoláre mozgalom püspök barátainak a szolgálatukért.