Ha mesterében ott lakik az Isten…

0
1792
Fotó: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége/Facebook

Magyar szentmisével kezdődött Bákóban a moldvai csángómagyarok közös tanévnyitója. Harminchárom település csángómagyarjai járnak anyanyelvű foglálkozásokra már több mint két évtizede: idéntől az óvodai oktatásra szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni.

Idén már nem csak pedagógusok, de diákok is részt vettek a szeptember 13-án, a bákói Szent Miklós-templomban tartott szentmisén, amivel a 21. tanévet kezdték meg. A tanévnyitó szentmisét Măriuț Felix plébános celebrálta. Beszédében úgy fogalmazott: a tanítás a tanárok számára egyfajta kereszthordozás.

„Minden gyerek egy kereszt, ami néha nagyon súlyos. Nehézsége attól függ, hogy hogyan hordozzuk ezt a keresztet: szeretettel kell minden nap felvenni, mert a tudás nem elég a mai embernek, egy gyermek ugyanis akkor fog tanulni és úgy fog emberségessé válni, ha azt látja, hogy a mesterében ott lakik az Isten. Egy oktató minden építő tevékenységének alapja a hit és kegyelem kell, hogy legyen” – hangsúlyozta Măriuț Felix.

Fotók: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége/Facebook

A szentmise után a helyi magyar házban találkoztak a pedagógusok: átbeszélték a nyári szünet eseményeit és az új tanév terveit. Ferencz Éva, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének ügyvezetője a szövetség Facebook-oldalán megjelent videóösszeállításban tájékoztatott: a Moldvában és a Csíkszeredában tanítókkal együtt hatvanöt pedagógus, tizenöt hagyományőrző és tizenegy hangszeroktató kezdte meg a tanévet, de szeretnék tovább bővíteni a csapatot. A gyerekek létszáma is nőtt, de az óvodai oktatást is szeretnék fejleszteni, napi 4-5 órányi anyanyelvű oktatást biztosítanának a legkisebbeknek is, ez pedig további óvodapedagógust igényel, akiknek a figyelme csak a kicsikre koncentrálódna. A toborzásról, az új pedagógusok szükségességéről korábban ITT írtunk.

Az ügyvezető elmondta, az elmúlt két évben több téren is fejlesztés történt: vadonatúj osztálytermek kiváló felszereléssel várják a diákokat és oktatóikat. A harminchárom településen, ahol zajlik magyar oktatás 1700 diákkal zárták a legutóbbi tanévet, az idei szám még kérdéses, ugyanis, miután az állami oktatás órarendje kialakul, azután jelentkeznek a tanulók a magyar órákra. Harmincnegyedik településként a moldvai csángók csíkszeredai kollégiumát tekintik, ahová idén 45 gyermek költözött be, hogy valamely magyar tannyelvű középiskolában tanuljon tovább.

Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Konzulátusának főkonzulja Szent Ágostont idézve bátorította az oktatókat: „Égnie kell benned a tűznek, amit másokban lángra akarsz lobbantani”. Úgy fogalmazott: a Moldvában tanítóknak kicsit nehezebb terepen kell dolgozniuk, mint Erdélyben vagy Magyarországon, ehhez pedig erős belső tűzzel kell rendelkezniük. Úgy értékelte, hogy a csángók körében zajló anyanyelvű programok egyre jobb eredményt mutatnak, az idei tanévtől is sokat várhatnak, várnak el, a lelkes tanári kar pedig továbbra is élvezheti a magyar kormány támogatását.

Forrás: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége/Facebook