Ötvenéves az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa

Ferenc pápa: Európa térjen vissza alapító atyáinak előremutató álmaihoz

0
1368
Segítsük a mai kórosan fáradt Európát – ez a mai Európa betegsége –, hogy újra felfedezze Jézusnak és jegyesének örökké fiatal arcát – mondta Ferenc pápa. Fotó: Vatican News

Az ötvenéves fennállását ünneplő Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) plenáris ülését Ferenc pápa nyitotta meg szeptember 23-án, csütörtökön délután a Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmisén. Életünkkel és cselekedeteinkkel mutassuk meg az embereknek Jézust – buzdított a pápa az esemény megnyitóján.

1971 márciusában alakult meg az európai püspökkari elnököket magába tömörítő szervezet, amelyet később VI. Pál pápa hagyott jóvá. Szeptember 23. és 26. között Rómában tanácskoznak a főpásztorok, köztük Magyarország képviseletében Veres András püspök, a MKPK elnöke. A csütörtöki szentmise után a résztvevők, köztük Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Veres András püspök fölkeresték a pápák sírjait.

Ferenc pápa homíliájában a Szentírás alapján három szóból indult ki, amelyeket az európai keresztényekre és lelkipásztorokra bízott: elgondolkodni, újjáépíteni, látni.

Szeretet és önajándékozás

Elgondolkodni azon, hogy az Úr mit kíván tőlünk: kényelmesen hátradőlni otthonunkban, templomainkban, szokásainkat követve, vagy inkább azt, hogy megmutassuk az embereknek Krisztust? Hányan szomjaznak Istenre körülöttünk? Vagy mert nem ismerik még Krisztust, vagy mert eltávolodtak a hitüktől. Ne hagyjuk, hogy a fogyasztói kultúra bekebelezzen minket. Vegyük észre a lelki éhséget is, ne csak az anyaggal táplálkozzunk, hiszen csak a szeretet lakatja jól a szívet. Ne álljunk meg az egyházi struktúráknál, projekteknél és stratégiáknál, nehogy szem elől tévesszük az evangéliumot: a szeretet és az odaajándékozás lendülete adja meg a kiutat a problémákból. Tekintsünk előre, mert a múlt restauráló divatja pusztít. A gyökerekből kell kiindulnunk, az egyház élő hagyományából, az igehirdetésből, a közelségből és a tanúságtételből. Az egyezségek és tárgyalások nem segítenek a kereszténység megőrzésében.

Európa alapító atyái és védőszentjei nyomán

Ferenc pápa köszönetet mondott az elmúlt 50 év szolgálatáért, amelyet az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa végzett az egyház és a földrész javára. Sose csüggedjünk, tekintsünk előre: az Úr csodálatos munkára hív minket, hogy egyre szebbé, befogadóbbá tegyük hajlékát, ahol mindenki otthonra lel. Az egyház ajtaja álljon nyitva mindenki előtt. A gyökerekhez pedig Európa alapító atyáinak gondolata ad támpontot: el kell hagyni a közvetlen hasznosság keresését és vissza kell térni az alapító atyák távlatos víziójához, fogalmazott a pápa, akiknek prófétai és átfogó víziója volt, mert nem a pillanatnyi konszenzust keresték, hanem mindenkinek a jövőjét álmodták meg.

Az európai földrészen a hit nagy újjáépítői, a védőszentek Istenben bízva kockára tették kicsinységüket. A pápa példaként Márton, Ferenc, Domonkos nevét említette, illetve az aznap ünnepelt Pio atyát. Benedek, Cirill és Metód, Brigitta, Sienai Katalin, Keresztről nevezett Teréz Benedikta mind maguknál kezdték, azzal, hogy Isten kegyelmének befogadásával megváltoztatták életüket. Isten stílusát követték: a közelséget, együttérzést és gyöngédséget, és kolostorokat alapítottak, földeket tettek megművelhetővé, visszaadták a lelket az embereknek és az országoknak. Nem szociális program alapján, csak az evangéliumot követve haladtak előre.

Különböző nézőpontok mellett is egységben maradni

Mi is építsük újra a házunkat. Minden újjáépítés az egység jegyében történik. Lehetnek nézetkülönbségek, de mindig őrizzük meg az egységet. Ezáltal megadjuk a lehetőséget a testvéreinknek, hogy lássanak. Örömmel sugározzuk magunk körül az evangélium fényét, ne moralizáljunk, hanem életünkkel tegyünk tanúságot Krisztusról. Segítsük a mai fáradt Európát, hogy találjon rá újra Jézus és jegyese mindig fiatal arcára. Adjuk oda teljesen magunkat, hogy megmutassuk ezt az örök szépséget – mondta még a CCEE ülését megnyitó szentmisén Ferenc pápa.

Pénteken délután a CCEE elnökeit fogadja az olasz köztársasági elnök, Sergio Mattarella. A tanácskozás témája: „Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa 50 éve Európa szolgálatában, emlékezet és távlatok a Fratelli tutti látóhatárán”.

Forrás: Gedő Ágnes/Vatican News