Gyűjtést szerveznek a Szentírás vasárnapján

0
1985
A könyvek könyve. A KMB alapítójának, Nagy Józsefnek az ajándéka. Fotó: Szász István Szilárd

A Biblia üzenetének terjesztése céljából Szentírás vasárnapján, szeptember 26-án ebben az évben is főegyházmegyei gyűjtést rendelt el a legutóbbi körlevelében Kovács Gergely gyulafehérvári érsek. Az összegyűlt adományokkal a Katolikus Magyar Bibliatársulat (KMB) munkáját támogatják.

A Szentírás vasárnapját az egyház minden évben szeptember utolsó vasárnapján ünnepli. A Biblia védőszentjének és pártfogójának, Szent Jeromosnak az ünnepét, szeptember 30-át megelőző vasárnapon a katolikus egyház különös figyelmet szentel a Szentírásnak.

A Katolikus Magyar Bibliatársulat célkitűzései között szerepel, hogy jutányos áron juttassa el a Szentírást mindazokhoz, akik érdeklődnek Isten igéje iránt, illetve, hogy olyan programokat, lelkinapokat szervezzen, amelyek elősegítik a Szentírás teljesebb megismerését.

Kovács Gergely érsek a körlevélben köszönetét fejezi ki azoknak a papoknak, akik előadásokat tartottak a Szentírásról, vagy akik bibliaolvasó csoportokat szerveztek, továbbá köszönetet mond, hogy az elmúlt esztendőben is öntudatos hozzáállással pártolták fel és támogatták a kezdeményezést.

A körlevél idézi Ferenc pápának az Evangélium öröme kezdetű apostoli buzdítását, ami szerint Isten szava „belülről táplálja és erősíti a keresztényeket, és teszi képessé őket a hiteles evangéliumi tanúságtételre a mindennapi életben” (174). Fontos, „hogy jól ismerjük Isten szavát, ez pedig megköveteli, hogy a plébániák és minden katolikus közösség komolyan, következetesen tanulmányozza a Bibliát, illetve támogassa a személyes és közösségi imádkozó szentírásolvasást” (175). Tegyünk szert a szemlélődő lélekre, hogy el tudjunk időzni az evangélium oldalain, hogy „szívvel olvassuk azt”, s „ha így közeledünk hozzá, szépsége elképeszt, s minden alkalommal magával ragad” (264).

A körlevélben a főpásztor azt kéri, hogy a befolyt összeget a főesperesi központokon keresztül összesítve utalják át a Katolikus Magyar Bibliatársulat alábbi bankszámlájára:

Asociaţia Catolică Biblică Maghiară
Cod IBAN: RO65RNCB0003037776090001
Banca Comercială Română SA Alba Iulia