Októbertől csak zöldigazolvánnyal lehet a Vatikánba menni

0
1072
Szent Péter tér. Fotó: Vatican News

A koronavírus-világjárványra való tekintettel október elsejétől csak digitális zöldigazolvány birtokában lehet belépni a Vatikán területére a Vatikáni Kormányzóság elnöke, Giuseppe Bertello bíboros által szeptember 18-án közzétett rendelet értelmében.

A vatikáni rendeletben Giuseppe Bertello bíboros leszögezi, hogy Ferenc pápa kérésére, miszerint a munkaközösség minden tagjának biztosítani kell az egészségét és jólétét, tiszteletben tartva az emberi méltóságot, a jogokat és az alapvető szabadságot, a kormányzóság rendeletet bocsát ki. Az intézkedés célja, hogy minden lehetséges módon megelőzze, ellenőrizze és kiküszöbölje a folyamatban lévő egészségügyi vészhelyzetet a Vatikán területén.

Ennek értelmében 2021. október 1-től Vatikánváros területére és a Lateráni Egyezmény 15. és 16. pontjában meghatározott helyekre csakis azok az egyének léphetnek be, akik rendelkeznek érvényes vatikáni és európai digitális Covid-19 igazolvánnyal (vatikáni Green Pass-szal), vagy elfogadott külföldi Covid-19 igazolvánnyal, vagy a gyógyulást igazoló okirattal, vagy érvényes negatív molekuláris, illetve antigén gyorsteszttel.

A rendelet vonatkozik a vatikáni állampolgárokra és rezidensekre, a kiszolgáló személyzetre, vagy bármilyen titulust birtokló személyre, aki a Vatikánvárosi Kormányzóság és a Római Kúria intézményeihez kötődik, továbbá a látogatókra és a szolgáltatások felhasználóira egyaránt.

Kivételt képeznek azok, akik liturgikus szertartásokon vesznek részt kizárólag a szertartás ideje alatt, betartva az érvényben lévő előírásokat, így a távolságtartást, az egyéni védekezési eszközök használatát, a forgalmi és gyülekezési korlátozásokat, valamint a higiéniai szabályokat.

Az olaszországi intézkedések szerint október 15-től kötelező lesz a digitális zöldigazolvány minden munkavállalónak, amelynek hiányában felfüggesztik munkája alól, továbbá pénzbüntetésben részesül mind a munkavállaló, mind a munkáltató. Ezen kívül szigorúan tilos és ellenőrzés biztosítja az oktatási intézményekbe való belépést is, amely szintén csak zöldigazolvány birtokában lehetséges.

Forrás: Horváth Hajnalka/Vatican News