Nem csak a fizikai erőszak erőszak!

0
1756
A projekt alapját két kisfilm alkotja, ezek a kisfilmek érzékenyítő módon mutatják be a mobbingot, vagyis a munkahelyi zaklatás formáit és a párkapcsolati passzív agressziót

A címben jelzettek tudatosítását, felismerését, megelőzését és kezelését tűzte ki célul a KALOT Egyesület legújabb lelkigondozói projektje. Lassan Székelyföldön is „természetellenes” cselekvéskategóriába kezd tartozni a fizikai erőszak. Az erőszak más formáinak (verbális, lelki, szexuális, kirekesztésre alapuló, gazdasági, anyagi, bullying, mobbing stb.) felismerése és annak tudatosítása, hogy méltóságon, egyenlőségen alapuló emberi kapcsolatokban ezeknek nincs helye, még gyerekcipőben jár. A projekt alapját két kisfilm alkotja, ezek a kisfilmek érzékenyítő módon mutatják be a mobbingot, vagyis a munkahelyi zaklatás formáit és a párkapcsolati passzív agressziót. A kisfilmek forgatókönyvét írta és a filmet rendezte Köllő Ildikó.

A projekt keretében paradigmaváltást szeretnének generálni elsősorban a fiatalok és fiatal felnőttek körében, szemléletükben, mentális térképükben átértelmezni az erőszak fogalmát – érzékennyé tenni őket az erőszak fizikain túli formáinak felismerésére és kezelésére. A projekt alapját két, egyenként 5-6 perces kisfilm alkotja, ezek a kisfilmek érzékenyítő módon mutatják be a nem fizikai erőszak két típusát, a mobbingot, vagyis a munkahelyi zaklatás formáit, amelyek az áldozat önbizalmát, emberi méltóságát rombolják, rendelkezési jogát sértik, és a párkapcsolati passzív agressziót. A filmek megtekintése önmagában is elindíthatja a felismerés és tudatosítás folyamatát, de a KALOT Egyesület Lelkigondozói Szolgálatának munkatársai a film megtekintésén túl számos településen foglakozássorozatot szerveznek fiataloknak, iskolai, plébániai, ifjúsági szervezetek keretében. A foglalkozásvezetők lelkigondozói végzettséggel rendelkező, és a projekt keretében külön tréneri munkára felkészített szakemberek. A másfél-két órás tevékenységek alapjául a két kisfilm megtekintése szolgál, erre épül rá egy interaktív, érzelmek mozgósítására, empátia felébresztésére és tudatosítására épülő foglalkozás. Ennek eredményeképpen a résztvevők képesek lesznek felismerni, megérteni a fizikai erőszakon túli erőszak formáit, az elszenvedőkhöz empatikusan viszonyulni, ezen erőszaktípusokkal szemben hatékonyan, de erőszakmentesen védekezni. A foglalkozásokra felkészített 15 lelkigondozó Csík, Gyergyó, Udvarhely és Háromszék térségében tart műhelymunkákat, terveink szerint ezeken 600-700 fiatal fog részt venni.

A foglalkozások alapjául szolgáló kisfilmek forgatókönyvét írta, a filmet rendezte Köllő Ildikó. Ildikó személyes interjúkból, fórumokon fellelhető történetekből szakmai kutatásokból merítkezve írta a forgatókönyveket. A filmek groteszk, áldokumentarista stílusa a konkrét bántalmazó szituációkon túl bemutatja az áldozat és az elkövető gondolatait, magatartását is. Az első epizódban Tőtős Ádám és Hunyadi István, a Szigligeti Színház színészei szerepelnek, míg a második epizódban Szántusz Noémi mesteris színészhallgató és Tőtős Ádám. Az első rész ITT nézhető meg.

A projekt fő támogatója: Osthilfe Diözese Linz. A projekt további támogatói: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság.