Gyalog, biciklivel, autóbusszal a Szűzanyához

0
1657
A Brünni Fekete Madonna. Fotók: Serbán Mária

Öt évvel ezelőtt nyilvánította kiemelkedő szentéllyé és erősítette meg zarándokhelyként a Boldogságos Szűz Mária születésének tiszteletére felszentelt szentjobbi plébániatemplomot Böcskei László nagyváradi megyés püspök. A régi hagyományokra alapozva Szentjobb lett az egyházmegyei zarándoklat helyszíne, ahova évről évre – gyalog, biciklivel, autóbusszal – szép számban érkeznek a hívek Kisboldogasszony köszöntésére.

Idén a világegyház számára kiemelkedő eseményre, a Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való tekintettel a megszokottnál későbbi időpontban, szeptember 19-én tartották meg a zarándoklatot, amelyen objektív okok miatt a főpásztor nem vehetett részt. Levélben szólt a hívekhez, Ferenc pápa szavait idézve, aki a magyarországi látogatását követően hangsúlyozta: nagyon sok értéke van a magyaroknak. „Szentjobbra zarándokolva tudatosítani szeretném magunkban azt, hogy Szent István és Szent László király tanítása és példája minket is továbbépítésre hív – ehhez buzgó szívvel kérjük a Szűzanya áldását és közbenjárását, hogy a modern ideológiák kereszttüzében mindig a helyes alapra építsünk, és ne tévesszen meg minket a kor szelleme”. Imáiban és a közvetítés által együtt ünnepelt híveivel, akikre főpásztori áldását küldte.

A szentmise kezdete előtt a máriás lelkületű csoportok egyházmegyei felelőse, Bărbuț Péter plébános vezetésével imádkozták a rózsafüzért a Rózsafüzér Társulatok, a Mária Légió és a máriás imacsoportok képviselői, valamint az érkező zarándokok. A 11 órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Fodor József székesegyházi plébános, általános helynök volt.

Ezen a napon a Szűzanya (ezüstrózsás) kegyképe – mintegy anyai közelségéről biztosítva gyermekeit – „átkerül” a templom mellékoltáráról az egykori bencés apátság területén, szabadtéren ünnepelt szentmise központi helyére, ahonnan a település utcáin, körmenetben kísérik vissza a hívek a templomba. Az ünneplés kezdetén házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket Májernyik Mihály szentjobbi plébános, a körmenet végén pedig a Brünni Fekete Madonna képe előtt térdelve, a jelen lévő papsággal és hívekkel együtt ajánlotta a családokat az égi édesanya oltalmába.