Éljenek tovább a NEK gyümölcsei

Sajtótájékoztatón értékelték az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust

0
4459
Mindenkinek megköszönték a nagylelkű hozzájárulást. Fotók: Ambrus Marcsi/Magyar Kurír

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői sajtótájékoztatón értékelték a világeseményt szeptember 20-án, Budapesten. A rendezvényen jelen volt Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Berta Tibor tábori püspök, Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a NEK titkárságának vezetője, valamint a NEK hírnökei. Baranyai Béla Magyar Kuríron közzétett beszámolóját ismertetjük.

Erdő Péter bíboros, prímás a világeseményt értékelve elmondta, a kongresszus lebonyolításában nagyon sokan vettek részt, mindenkinek megköszönte a nagylelkű hozzájárulást. Arról is beszámolt, Ferenc pápa nem számított arra, hogy ilyen derűs fogadtatásban részesül. A világesemény előkészületi idejében kialakult a plébániák szentségimádási gyakorlata, ezt meglátásuk szerint érdemes megtartani a jövőben is. Sok új zenei, liturgikus és képzőművészeti alkotás készült, amelyek tovább hirdetik a NEK üzenetét. Erdő Péter bíboros azt is felvetette, hogy a kongresszus válogatott anyagát a közeljövőben el szeretnék küldeni az egyes országok nemzeti eucharisztikus kongresszusi megbízottjainak is. Az előkészület idején sikeresen zajlott a plébániák megújulása, ezt is folytatni szeretnék. Imádkozzunk egymásért tovább, hogy azok a gyümölcsök, amelyek a kongresszushoz kapcsolódva keletkeztek, tovább éljenek – buzdított Erdő Péter bíboros.

A vidéki előkészülettel, tapasztalatokkal kapcsolatban Serfőző Levente, a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási püspöki helynöke elmondta, hogy a világeseményre több mint kétezer településről érkeztek hívek. Úgy fogalmazott: „Az eucharisztikus kongresszus alatt a hitünk egybeszőtte a fővárost a vidékkel, a Kárpát-medencével és az egész világgal.”

Zsuffa Tünde, a NEK sajtófőnöke az esemény számadatait ismertetve elmondta, a kongresszuson 83 országból regisztráltak, többek között Tanzániából, Togóból, Srí Lankáról és Vietnámból is. Korosztályok szerint a legtöbben a 16 és 25, valamint a 46 és 54 év közöttiek voltak jelen. Az ország több pontján volt szeretetvendégség, a fővárosin több mint hatszáz rászorulónak adtak enni. A kongresszus alkalmain, szentmiséin 76 kórus működött közre, a Statio Orbis pápai szentmisén 2100 tagú kórus énekelt. A közösségek szentségimádásán 40 közösség tagjaiból álló kórus végezte a zenei szolgálatot, a hívek 120 papnál gyónhattak. A Hungexpón tartott katekéziseken, tanúságtételeken, szentmiséken és előadásokon öt kontinens 40 országából több mint 60 előadó beszélt a nagyszámú közönség előtt. A családi napra és a KATTÁRS rendezvényére 20 ezer ember látogatott ki. A Kossuth téri szentmisét követő gyertyás eucharisztikus körmeneten 200 ezer körül volt a résztvevők száma. Több mint 600 újságíró adott hírt az eseményről a világ 250 országában. 50 szinkrontolmács működött közre, az önkéntesek mintegy 75 ezer órát dolgoztak, a szolgálatot teljesítők átlagéletkora 33 év volt. A legidősebb, a 82 éves Lelovics Sarolta szülei az 1938-as kongresszuson ismerkedtek meg egymással.

A NEK szervezői minden közreműködőnek megköszönték a segítséget. A közeljövőben igyekeznek minden fontos eseményt megosztani a NEK YouTube-csatornáján. Várják a világeseményen részt vevők élménybeszámolóit, ezt a https://monddeliec2020.com/ oldalon lehet megtenni. Zsuffa Tünde azt is elmondta, hogy az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik gyümölcse a Bízd rá magad! weboldal, ahol „minden életszakasz jellemző problémáira találhatunk megbízható szakmai segítséget nyújtó szervezetet, jó gyakorlatot a magyar katolikus egyház ajánlásával”.

Forrás: Magyar Kurír